Szíriában tesztelik az új orosz vadászgépeket

Két Szu-57-es típusú, ötödik generációs vadászgépet vezényeltek az orosz légierőnek a szíriai Hmejmímben működő bázisára – közölték csütörtökön orosz hírügynökségek a repülők leszállásáról az arab országban készült, a világhálón elterjedt egyik videóra hivatkozva.

Az Eho Moszkvi független hangvételű rádióadó szíriai aktivistákat idéző értesülését az orosz védelmi minisztériumban névtelenül nyilatkozó illetékesek megerősítették az orosz sajtónak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók faggatására reagálva a katonai tárca illetékességébe utalta a kérdést. A sajtó által idézett katonai források szerint a fejlesztés alatt álló lopakodó gépeket a fegyverzetük tesztelésére irányították Szíriába.

A Szu-57-es 2010-ben hajtotta végre szűzrepülését. Az orosz légerő az első sorozatgyártott 12 darabot a tervek szerint jövőre állítja hadrendbe. 

Az Eho Moszkvi úgy tudja, hogy Hmejmímbe a Szu-57-esek mellett négy Szu-35-ös vadászgép és egy A-50-es típusú légtérellenőrző repülőgép érkezett. Vlagyimir Gutyenyov, a hadiipar fejlesztésének jogi kérdéseivel foglalkozó parlamenti alsóházi bizottság elnöke a RIA Novosztyí hírügynökségnek kijelentette, hogy a legújabb orosz harci gépek szíriai megjelenése visszatartó hatást gyakorolhat a szomszédos államokra, amelyeknek repülői megsértik az arab ország légterét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai hadművelet tapasztalatait összegző január végi egyik moszkvai konferencián kijelentette, hogy Szíriában 215 féle korszerű és fejlesztés alatt álló fegyvert vetettek be az orosz katonák. Tavaly augusztusban a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes arról számolt be, hogy gyakorlatilag az összes új fejlesztésű orosz fegyver és hadfelszerelés megjárta a szíriai konfliktust.

„Több mint hatszázféle fegyvert és hadieszközt próbált ki Oroszország Szíriában, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek éles bevetés közben” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »