Török-kurd-szír gócpont formálódik Afrín körzetében

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tagadta hétfőn az előző napi bejelentést, amely szerint megállapodtak a szíriai kormánnyal, hogy beengednék a területükre a hadsereget, segítve a török hadművelet elleni harcban Afrín térségében. Ugyanakkor a hír nem alaptalan, a segítségkérés tényét ugyanis megerősítették.

„Nincs megállapodás. Csak azt kértük, hogy a szíriai hadsereg jöjjön ide, és védje meg a határt” – mondta Núri Mahmúd, az YPG szóvivője telefonon a Reuters hírügynökségnek.

A kormánycsapatok bevonulása Afrínbe tovább bonyolítaná a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben, ahol jelen vannak kurd csoportok, a kormányerők, lázadó csoportok, török csapatok, amerikai és orosz erők, amelyek különböző kombinációkat alkotnak egymással szemben. A török külügyminiszter hétfőn támadással fenyegette meg a szíriai hadsereget.

„Ha a rezsim az YPG segítségére siet, akkor senki és semmi sem állíthat meg minket, a török államot és a török katonákat” – fenyegetőzött jordániai sajtótájékoztatóján Mevlüt Cavusoglu.

„Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is” – tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva. Recep Tayyip Erdogan török államfő is kijelentette, hogy a szíriai kormánynak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha megállapodik az YPG kurd milíciával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Törökország január közepe óta szíriai területen offenzívát folytat az afríni körzetet uraló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen, amelyet ki akar szorítani a határtól 30 kilométeres távolságba. Ennek a szövetségnek a tagja az YPG, amelyet Ankara terrorszervezetnek minősített.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »