Új alapokra helyezi kapcsolatát az USA és Törökország

Törökország és az Egyesült Államok új mechanizmust alakít ki közös ügyeik kezelésére, miután a kétoldalú viszony „kényes szakaszba” ért – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában az amerikai hivatali kollégájával, Rex Tillersonnal tartott sajtótájékoztatóján. Egyúttal bejelentette: az új mechanizmust megalapozó első találkozót március közepén tartják.

Cavusoglu leszögezte: a szíriai kurd milíciának ki kell vonulnia a szintén észak-szíriai Manbídzsból és vissza kell húzódnia az Eufrátesz folyó keleti partjára. Kifejtette: Washington erre vonatkozóan még 2016-ban ígéretet tett. Manbídzsot 95 százalékban arabok lakják, így az YPG soha nem tud stabilitást teremteni ott – tette hozzá.

A török vezetés a közelmúltban közölte, hogy az afríni hadművelet után Manbídzsban is beavatkoznának, annak ellenére, hogy ott amerikai katonák is állomásoznak. Manbídzsot az Iszlám Államtól foglalta el az YPG.

Tillerson a sajtóértekezleten úgy reagált a felvetésre: az Egyesült Államok azt akarja, hogy Manbídzs szövetséges erők ellenőrzése alatt álljon.

Egy neve elhallgatását kérő török diplomata pénteken a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Törökország ajánlata szerint a török és az amerikai haderő az YPG kivonulását követően együtt biztosíthatná Manbídzs térségét. Törökország már korábban is nehezményezte, hogy Washington nem a török haderő oldalán lép fel az Iszlám Állammal szemben.

Tillerson pénteki felszólalásában ugyanakkor jelezte, hogy az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíciónak nyújtott amerikai támadás „korlátozott” mértékű lesz.

Az amerikai külügyminisztert csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök is fogadta a fővárosban. A több mint három órás tanácskozásról a török államfői hivatal rövid közleményt tett közzé, miszerint a felek a találkozón a szíriai és iraki helyzet mellett egyéb regionális kérdésekről, valamint a terrorizmus elleni harcról és a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. A beszámoló alapján Erdogan „világos módon” kifejtette Tillersonnak Törökország prioritásait illetve elvárásait.

Ankara nagyvárosi önkormányzata Tillerson érkezése előtti napon, szerdán úgy döntött, hogy – mintegy jelzésértékű lépéssel – átnevezi az ankarai amerikai nagykövetség előtti utcát Olajág utcára.

Ankara és Washington viszonyát egy sor megoldatlan ügy terheli. Legutóbb az mérgesítette el a kapcsolatokat, hogy a török haderő január 20-án offenzívát indított Észak-Szíriában az Egyesült Államok egyik legfőbb helyi szövetségese, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. A modern fegyverekkel felszerelt YPG az Iszlám Állam ellen küzd a térségben, Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a kurd milíciát.

Kapcsolódó cikkünk: A török figyelmeztetés ellenére maradnak az amerikai katonák Manbídzsban

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »