A török figyelmeztetés ellenére maradnak az amerikai katonák Manbídzsban

Nem tervezik az amerikai csapatok kivonását az észak-szíriai Manbídzs térségéből, dacára Törökország erre vonatkozó felszólításának – idézte a CNN hírtelevízió Joseph Votel tábornokot, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának főparancsnokát hétfőn. Votel közel-keleti útján beszélt erről vasárnap.

Törökország korábban bejelentette, hogy kiterjeszti a január 20-án a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveleteit az észak-szíriai Afrín kerületről Manbídzsra is. Az ankarai vezetés ezért felszólította az ott lévő amerikai csapatokat, haladéktalanul vonuljanak vissza az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzs térségéből, s állítsák le a kurd milícia további támogatását, különben szembe kerülhetnek a török hadsereg alakulataival.

Az Egyesült Államok mintegy 2000 katonát állomásoztat Észak-Szíriában. Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban. Ankara szemében az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Az Egyesült Államoknak meg kell szakítania kapcsolatát az YPG-vel és fegyverletételre kell kényszerítenie őket – hangsúlyozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton. Hozzátette: az amerikai csapatoknak be kell gyűjteniük az átadott harceszközöket, s azonnali hatállyal el kell hagyniuk Manbídzst.

Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »