A török figyelmeztetés ellenére maradnak az amerikai katonák Manbídzsban

Nem tervezik az amerikai csapatok kivonását az észak-szíriai Manbídzs térségéből, dacára Törökország erre vonatkozó felszólításának – idézte a CNN hírtelevízió Joseph Votel tábornokot, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának főparancsnokát hétfőn. Votel közel-keleti útján beszélt erről vasárnap.

Törökország korábban bejelentette, hogy kiterjeszti a január 20-án a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveleteit az észak-szíriai Afrín kerületről Manbídzsra is. Az ankarai vezetés ezért felszólította az ott lévő amerikai csapatokat, haladéktalanul vonuljanak vissza az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzs térségéből, s állítsák le a kurd milícia további támogatását, különben szembe kerülhetnek a török hadsereg alakulataival.

Az Egyesült Államok mintegy 2000 katonát állomásoztat Észak-Szíriában. Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban. Ankara szemében az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Az Egyesült Államoknak meg kell szakítania kapcsolatát az YPG-vel és fegyverletételre kell kényszerítenie őket – hangsúlyozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton. Hozzátette: az amerikai csapatoknak be kell gyűjteniük az átadott harceszközöket, s azonnali hatállyal el kell hagyniuk Manbídzst.

Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »