1,9 milliárd euróból bővítik Katalónia reptereit

Új szatellit terminált kapcsolnak a barcelonai El Prat repülőtérhez 2026-ra, valamint bővítik a gironai repülőteret is, amely mintegy 100 kilométerre észak-keletre található Barcelonától – jelentette be Ínigo de la Serna spanyol fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A beruházás szükségességét a folyamatosan növekvő utaslétszámmal indokolták, miután tavaly 47,3 millió utas fordult meg a katalán légikikötőben, amelynek maximális kapacitása 55 millió, erre az évre pedig a szaktárca további 8,3 százalékos növekedéssel számol.

Az új terminállal elérhető az évi 70 milliós utasforgalmi cél – tette hozzá Ínigo de la Serna.

A tervek szerint a szatellit terminál, mely 17 kapuval növelné meg a repülőtér kapacitását, és nemzetközi járatok fogadására szolgálna, a jelenlegi T1-es terminálhoz kapcsolódna egy belső, automatikusan vezérelt vonatjárattal. A minisztérium számítása szerint az új épület 200 millió euróba fog kerülni, az összeköttetés megteremtésének költsége pedig 255 millió euró lesz. A munkálatok 2022-ben indulnak.

Ínigo de la Serna beszámolt arról is, hogy emellett 60 ezer négyzetméterrel bővítik a gironai repülőteret, amely mintegy 100 kilométerre észak-keletre található Barcelonától. A repülőtér közelében megállót létesítenek a nagysebességű AVE-vonatok számára, így a gironai légikikötő gyorsvasúti összeköttetésbe kerül Barcelona belvárosával is.

A bejelentett beruházások összköltsége meghaladja az 1,9 milliárd eurót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csődvédelmet kért a CSA

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint. A cég a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt csődöt jelentett, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

Read More »