Szerbia szorosabbra fűzné barátságát Ausztriával

Az osztrák-szerb kapcsolatok elmélyítését sürgette Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Bécsben, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalásokat.

Közös sajtótájékoztatójukon Vucic kiemelte: reméli, hogy Ausztria további támogatást nyújt országa uniós csatlakozási törekvéseihez, a koszovói konfliktus rendezéséhez, illetve Szerbia gazdasági fejlődéséhez.

A szerb államfő szerint Belgrád és Bécs együttműködése „jó, de lehetne jobb is”. Ugyanakkor hozzátette: országa hálás azért, mert Sebastian Kurz – korábban külügyminiszterként is – támogatta a nyugat-balkáni államok európai integrációját, s a menekültügyi válságban is „éjt nappallá téve” kiállt Szerbia mellett.

Vucic szót ejtett a koszovói válságról is. Hangsúlyozta, hogy országának szüksége van Ausztria támogatására, de végső soron a szerbeknek és albánoknak kell megállapodásra jutniuk a konfliktus rendezésében, egyben reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét 2018 második felében betöltő Ausztria továbbra is kiáll majd Belgrád mellett.

Bécs, 2018. február 2. Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Aleksandar Vucic szerb elnököt a bécsi kancellári hivatalban 2018. február 2-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Bécs, 2018. február 2.
Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Aleksandar Vucic szerb elnököt a bécsi kancellári hivatalban 2018. február 2-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Sebastian Kurz a balkáni állam utóbbi években elért „pozitív fejlődését” méltatta. A gazdasági kilátások javulnak, amihez Ausztria „legnagyobb külföldi befektetőként” is hozzájárult – mondta az osztrák kormányfő. A kancellár szerint Vucic fontos reformokat indított el, amelyek Szerbiát Európa irányába terelik.

Kurz biztosította a szerb államfőt: Ausztria júliustól az Európai Unió Tanácsának soros elnökének tisztségében Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország európai integrációjának előmozdításán lesz. A régió szempontjából kiemelt témákban is szoros együttműködést ígért. Az APA osztrák hírügynökség szerint az osztrák kancellár ez utóbbiak alatt a korrupció elleni harcot, illetve „szükséges reformokat” és „bilaterális intézkedéseket” értett a térség konfliktusainak végérvényes lezárására.

Vucicot a nap folyamán Alexander Van der Bellen osztrák államfő is fogadta.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »