Trump adótörvénye dobta meg az amerikai olajcégek nyereségét

Az ExxonMobil amerikai olajipari cég megnégyszerezte, a Chevron profitja pedig hétszeresére nőtt a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, de a számok csalókák. Az óriási növekedést az adóreform miatti egyszeri tételek okozták, az elemzők nem elégedettek.

Az ExxonMobil adózott eredménye 8,38 milliárd dollár, részvényenként 1,97 dollár lett a december végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,68 milliárd dollár, részvényarányosan 41 cent után. Az egyszeri tételek nélkül számított nyereség azonban csak 3,7 milliárd dollárra, részvényenként 88 centre rúgott, így éves összevetésben 2 százalékkal csökkent.

Az Exxon eredményei csalódást okoztak az elemzőknek, az egyszeri tételek nélküli nyereséget részvényenként 1,04 dollárra várták. Az amerikai adótörvények decemberi megváltoztatásából adódóan az Exxon 5,9 milliárd dollár nem pénzbeli nyereséget könyvelhetett el, ez azonban a befektetőket nem hatotta meg, a részvényárfolyam jelenleg 4,8%-os mínuszban tartózkodik.

A tavalyi egész évben 19 milliárd 710 millió dollár volt a vállalat nyeresége, 151 százalékkal több a 2016-ban elért 7 milliárd 840 milliónál. Az egy részvényre jutó nyereség 146 százalékkal, 1,88 dollárról 4,63 dollárra, nőtt. Az ExxonMobil bevétele éves szinten 118 százalékkal, 66,51 milliárd dollárra emelkedett a negyedik negyedévben, a tavalyi egész évet tekintve pedig 117 százalékkal, 244,36 milliárd dollárra nőtt a bevétel.

Az ExxonMobil a világ tizedik legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalata, piaci tőkeértéke alapján a hetedik legnagyobb tőzsdén jegyzett cég, a tőzsdén jegyzett olajvállalatok közül pedig a legnagyobb. A második legnagyobb amerikai olajtársaság, a Chevron is hasonló adatokról számolt be: bejelentette, hogy a december 31-vel végződött negyedévben nettó nyeresége 3,1 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 415 millióról és az egy részvényre jutó eredmény 22 centről 1,64 dollárra ugrott.

A kiugróan nagy növekedés azonban ez esetben is annak tudható be, hogy a vállalat a Trump-féle adóreformnak köszönhetően egy 2 milliárd dolláros, nem készpénzes bevételt könyvelhetett el a negyedévben. Ezt és egyéb egyszeri tételeket kiszűrve az egy részvényre jutó eredmény 72 cent volt, míg a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 1,22 dollárra számítottak. A várakozásoktól elmaradó nyereség elsősorban a finomítói üzletág gyengélkedésének tudható be.

A Chevron papírjaival jelenleg 3,4%-os mínuszban folyik a kereskedés, így a két olajcég ma a Dow Jones index két legrosszabban teljesítő komponense.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI /AP/Reuters/ Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »