A török figyelmeztetés ellenére maradnak az amerikai katonák Manbídzsban

Nem tervezik az amerikai csapatok kivonását az észak-szíriai Manbídzs térségéből, dacára Törökország erre vonatkozó felszólításának – idézte a CNN hírtelevízió Joseph Votel tábornokot, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának főparancsnokát hétfőn. Votel közel-keleti útján beszélt erről vasárnap.

Törökország korábban bejelentette, hogy kiterjeszti a január 20-án a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveleteit az észak-szíriai Afrín kerületről Manbídzsra is. Az ankarai vezetés ezért felszólította az ott lévő amerikai csapatokat, haladéktalanul vonuljanak vissza az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzs térségéből, s állítsák le a kurd milícia további támogatását, különben szembe kerülhetnek a török hadsereg alakulataival.

Az Egyesült Államok mintegy 2000 katonát állomásoztat Észak-Szíriában. Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban. Ankara szemében az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Az Egyesült Államoknak meg kell szakítania kapcsolatát az YPG-vel és fegyverletételre kell kényszerítenie őket – hangsúlyozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton. Hozzátette: az amerikai csapatoknak be kell gyűjteniük az átadott harceszközöket, s azonnali hatállyal el kell hagyniuk Manbídzst.

Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »