Zeman újraválasztásával maradt a politikai patthelyzet Csehországban

Milos Zeman jelenlegi államfő lesz a következő öt évben is ő lesz a Cseh Köztársaság elnöke – a választások második, döntő fordulójában leadott voksok összeszámlálása alapján Milos Zeman támogatottsága 51,5 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48,5 százalékos volt.

A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. A választási részvétel meghaladta a 66,5 százalékot, ami magasnak tekinthető, Zemanra több mint 2,8 millió, Drahosra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tekintettel újraválasztására, több időt ad Andrej Babisnak a második kormányalakítási kísérletére, és csak azután nevezi ki újra kormányfőnek, miután a képviselőházban sikerül biztosítania új kormánya számára a többséget.

Milos Zeman cseh államfő újraválasztása után továbbra is meg fogja osztani a társadalmat, és eltávolítja Csehországot a Nyugattól – véli a kommentárok többsége a cseh elektronikus médiában a szombaton délután befejeződött elnökválasztást követően.

A társadalom megosztottsága elmélyül, és folytatódni fog a mentális távolodás a Nyugattól” – véli az iHNED.cz, a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap internetes portáljának kommentátora.

A választás kimenetelét a belpolitika döntötte el – így az Euro gazdasági hetilap hírportálja. „A választás eredményéről az ANO mozgalom hívei döntöttek, mert nem akarták, hogy Andrej Babisnak még bonyolultabb legyen a kormányalakítás” – írja a szerző. Szerinte Jirí Drahos nagy hibát követett el, amikor ismételten azt hangsúlyozta, hogy ő nem adna kormányalakítási megbízatást Babisnak. „Ez sorsdöntő hiba volt” – jegyezte meg az Euro.

A konzervatív Lidové Noviny, amely Andrej Babis tulajdonában van, azt állítja, hogy a megerősödött Zeman a jövőben még határozottabban szól majd bele a kormányalakításba.
„Zeman szimpátiái a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, illetve a kommunisták irányában még sok gondot okozhatnak Andrej Babisnak, aki legszívesebben a Polgári Demokratikus Párttal alakítaná meg új kormányát” – írja a lap kommentátora.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek