Biztonsági kockázatot jelentenek az orosz energetikai projektek

A Nyugattal szembeni nem hagyományos fegyvereknek tekinthetők az Oroszország által az Európai Unió külső határainak közelében, fehérorosz területen megvalósítandó energetikai projektek – jelentette ki pénteken a litván elnök a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az Asztravecben épülő nukleáris erőmű például nem hagyományos fegyverként is használható – mondta Dalia Grybauskaite a kelet- és közép-európai térséget érintő új napirendi pontról szóló javaslat vitája során.

Litvánia tavaly júniusban biztonsági kockázatnak minősítette a Vilniustól 50 kilométerre délkeletre található Asztravec városában épülő nukleáris erőművet. A nyugat-fehéroroszországi városban Minszk orosz segítséggel épít két atomreaktort Vilnius határozott tiltakozása ellenére. Az atomerőmű építési munkálatai 2001-ben kezdődtek és várhatóan az idén fejeződnek be.
Litvánia szerint Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat, Fehéroroszország azonban alaptalannak minősítette szomszédja bírálatát. Ija Malkina fehérorosz környezetvédelmi miniszterhelyettes közölte: az építési munkálatok folytatódni fognak.

Dalia Grybauskaite, litván elnökasszony a Davos-i Világgazdasági Fórumon 2018. január 26-án. EPA/GIAN EHRENZELLER

Dalia Grybauskaite, litván elnökasszony a Davos-i Világgazdasági Fórumon 2018. január 26-án. EPA/GIAN EHRENZELLER

Az Oroszország által a Balti-tenger nemzetközi vizein át építendő Északi Áramlat-2 gázvezetékre vonatkozó projekttel kapcsolatosan a litván államfő pénteken kijelentette: „geopolitikai projektről van szó, amelynek segítségével kísérletet tesznek arra, hogy Európát ismét teljes mértékben függővé tegyék az orosz gáztól”. Grybauskaite szerint „Litvánia tapasztalata azt mutatja, hogy Oroszország a gázt a gazdasági és politikai nyomásgyakorlásra használja fel”.

Varsó és Washington szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték aláássa Európa biztonságát és energetikai stabilitását – hangsúlyozta szombaton Varsóban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. A közös sajtóértekezleten bírálta az orosz-német projektet Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter is. Tillerson szerint a gázvezeték újabb eszközt ad Oroszországnak az energetika politikai kihasználására.
„Ellenkezésünk a közös stratégiai érdekből ered” – fejtette ki, és támogatólag nyilatkozott az európai energiaforrások diverzifikálásáról.

Az Északi Áramlat-2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású – vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »