Nem kizárólag Trump miatt, de hanyatlóban az amerikai turizmus

Bár tény, hogy az Egyesült Államokba irányuló turizmus 4 százalékkal csökkent Donald Trump tavaly januári hivatalba lépése óta, nem kizárólag az elnök hibáztatható a hanyatlásért: mint az az alábbi adatokból kiderül, az USA-ba érkezők száma már jóval Trump beiktatása előtt megcsappant. Persze Trump ellenséges fellépése a bevándorlókkal szemben csak olaj volt a tűzre.

Az alábbi grafikon kimutatja, hogy a csökkenés már 2016 márciusában megkezdődött:

Forrás: U.S. National Travel and Tourism Office / Bloomberg

Forrás: U.S. National Travel and Tourism Office / Bloomberg

Ennek elsődleges oka: a dollár árfolyamingadozása

2014 végétől 2016 elejéig a dollár értéke (a világ valutáinak kereskedelmileg súlyozott kosarához mérten) 25 százalékkal emelkedett. Vagyis annak, aki az Egyesült Államokba akart utazni, 25 százalékkal drágább lett az ottani élet. Az USA tengerentúli látogatói hónapokkal korábban tervezik meg utazásaikat, így a dollár emelkedése és a látogatószám csökkenése közötti „késedelemnek” is van értelme. És igen, a dollár nagyjából akkor elveszítette az értékét, mikor Trump hivatalba lépett, jelenleg csak 2017 júliusáig bezárólag állnak rendelkezésre látogatói adatok.

Forrás: Bloomberg / Federal Reserve

Forrás: Bloomberg / Federal Reserve

Az ezen felüli csökkenés azonban egyértelműen elsősorban Trump hibája.

A másik elmélet, hogy miért csökkent az Egyesült Államokba irányuló turizmus az, hogy Trump tengerentúli népszerűtlenségének kombinációja az egyre szigorúbb amerikai bevándorláspolitikával, valamint az elnök a különböző országokból érkezők felé irányuló retorikájával meghozta keserű gyümölcsét. Íme néhány bizonyíték az utóbbi elméletre:

A határ északi és déli oldaláról érkezők

3

Forrás: U.S. National Travel and Tourism Office / Bloomberg

Nem meglepő, hogy a legtöbb látogató Kanadából és Mexikóból érkezik az Egyesült Államokba. Mégis, miközben a mexikói látogatószám 2016 vége óta folyamatosan csökkent, a kanadai látogatások egyre nőttek.

Ez az ellentét azért fontos, mert a mexikói csökkenés egyértelműen Trump ellenséges retorikájának és fenyegetőzéseinek köszönhető. És bár a fenti grafikonon azok a mexikói látogatók szerepelnek, akik törvényesen lépnek be az országba, ők is jó okkal tarthatnak attól, hogy egyes helyeken a keményebb bevándorlási szabályok vagy a spanyolellenes hangulat kevésbé fogja kellemessé tenni látogatásukat. Trump ezzel szemben nem fenyegette a kanadaiakat, aminek láthatóan szintén meglett a hatása.

Az alábbi táblázatban az USA 20 elsődleges látogatóforrását tekinthetjük meg a fenti időszakra vonatkozólag (Kanadán és Mexikón kívül):

4

Forrás: U.S. National Travel and Tourism Office / Bloomberg

Néhány dolgot (mint például a dél-koreai turisták számának hatalmas növekedését) nem lehet mivel megmagyarázni. Az viszont a fentiek alapján elég logikusnak tűnik, hogy a latin-amerikai országok, valamint India látogatószáma miért csökkent ennyire drasztikusan.

Bár túl korai még megállapítani, hogy mi lesz ennek a vége, de annyi bizonyos: sokan úgy érzik, nem érezhetik biztonságban magukat az Egyesült Államokban.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek