Maximális nyomás alá vonnák Észak-Koreát

Az észak-koreai válságról Vancouverben tárgyaló országok képviselői szerint fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreán, hogy elálljon atomfegyver-fejlesztési programjától. Ennek elérése érdekében Phenjan elleni újabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban megszabottakon túlmutató szankciókat helyeztek kilátásba a résztvevő országok.

„Addig kell növelnünk az észak-koreai rezsim magatartásának a költségeit, amíg vissza nem tér a szavahihető tárgyalásokhoz” – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden az egynapos tanácskozás kezdetén. A politikus főként Kínától és Oroszországtól kérte, hogy szigorúan tartsák be az ENSZ Észak-Korea ellen hozott szankcióit. A két országot nem hívták meg a találkozóra.

Az „egyformán gondolkodó” államok nevében kijelentette: „egységesen azt üzenik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy nem fogadunk el atomfegyverrel rendelkező Észak-Koreát”. Tillerson arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, amit az észak-koreai rakétakísérletek jelentenek az egész térség légi közlekedésére. Kérte a jelenlévőket, hogy ne engedjék, hogy „rést üssenek” az eltökéltségükön és szolidaritásukon, és ismét elutasította azt az orosz és kínai javaslatot, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea állítsa le közös hadgyakorlataikat cserébe az észak-korai atomprogram leállításáért.

Moszkva és Peking szerint a hidegháborús gondolkodást tükrözi a nyugati hozzáállás. Élesen bírálták egyben a vancouveri találkozót, amelyről a szervezők azt követően határoztak, hogy Phenjan novemberben tesztelte eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját. A kritika ellenére mind Kína, mind Oroszország csatlakozott az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióihoz, miközben az a vád éri őket, hogy nem járulnak hozzá eléggé azok végrehajtásához, amit természetesen cáfolnak mindkét országban.

A vancouveri konferencián olyan államok külügyminiszterei vettek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban.

Újabb szankciók jöhetnek

Phenjan elleni újabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban megszabottakon túlmutató szankciókat helyeztek kilátásba az észak-koreai válságról Vancouverben tárgyaló országok képviselői kedden – jelentette be közös közleményében az Egyesült Államok és Kanada. A találkozón a résztvevők támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea közötti párbeszédet abban a reményben, hogy az elvezet a régióban keletkezett feszültség hosszan tartó csökkentéséhez.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tanácskozást követő sajtóértekezleten kifejtette, az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres az Észak-Koreával kialakult nukleáris szembenállásra. Nem volt hajlandó ugyanakkor kommentálni azt a kérdést, hogy a Fehér Ház fontolgat-e korlátozott nukleáris csapást Phenjan ellen. Ezzel azokra a jelentésekre reagált, amelyek szerint a Trump kormányzaton belül egyesek az Észak-Korea elleni katonai megoldás mellett állnak ki. Hangoztatta ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak mérlegelniük kell egy háború lehetőségét, ha Észak-Korea folytatja nukleáris programját, a háború veszélye is növekszik.

Vancouver, 2018. január 16. Kang Kjung Va dél-koreai, Rex Tillerson amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter (b-j) az észak-koreai válságról tartott vancouveri tanácskozáson 2018. január 16-án. (MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward)

Vancouver, 2018. január 16.
Kang Kjung Va dél-koreai, Rex Tillerson amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter (b-j) az észak-koreai válságról tartott vancouveri tanácskozáson 2018. január 16-án. (MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward)

Tillerson hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mindig kész a párbeszédre, nyitott a tárgyalásokra. Mint mondta: „Észak-Korea tudja, hol találhat meg bennünket”. Azonban fel kell hagynia veszélyes magatartásával, ez lehet a jele annak, hogy az ország vezetői hajlandóak annak a helyzetnek a diplomáciai rendezésére, amelyet maguk teremtettek – tette hozzá. Hozzátette, soha sem fogják atomhatalomként elismerni Észak-Koreát. Úgy vélte, eljött a tárgyalások ideje, az első lépést azonban Phenjannak kell megtennie.

Tillerson szerint nem szabad megengedni, hogy Észak-Korea éket verjen szövetségesek közé, megbontsa határozott kiállásukat, szolidaritásukat.

A mostani tanácskozáson a szövetségesekkel mindenesetre arról határoztak: maximális nyomást gyakorolnak Észak-Koreára annak érdekében, hogy beleegyezzen a lényegi kérdésekről folytatandó tárgyalásokba.

Japán: nem szabad „bedőlni” Észak-Koreának

A japán külügyminiszter arra intette a világ országait a keddi, vancouveri tanácskozáson, hogy ne hagyják magukat becsapni Észak-Korea legutóbbi, a dél-koreai téli olimpia előtt indított „mosolyoffenzívájától”.

„Még nincs itt az ideje a szankciók enyhítésének, vagy Észak-Korea megjutalmazásának” – mondta Kono Taro. „Az a tény, hogy Észak-Korea tárgyalásokba bocsátkozik, az annak a bizonyítéka, hogy a szankciók hatásosak” – jelentette ki.

  • Japán már a koreai háborúra készül
Kedden a Jomiuri Simbun című japán lap tokiói kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Japán tervet dolgoz ki állampolgárai kimenekítésére Dél-Koreából, felkészülve egy olyan helyzetre, amelyben Észak-Korea részéről háborús konfliktus veszélye keletkezik. Tovább

A dél-koreai külügyminiszter elismerte, hogy az Észak-Koreával felújított tárgyalások „jelentős első lépésként” értékelhetők a két Korea között kapcsolatok helyreállítása felé, de ő is figyelmeztetett, hogy Észak-Koreának még meg kell mutatnia, hogy szándékában áll teljesíteni a kötelezettségeit a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében. Kijelentette: „amíg Észak-Korea a mostani útvonalát követi, a szankciók maradnak”.

Kína máris kritizálta a vancouveri tárgyaláson megbeszélteket

Élesen kritizálta Kína az észak-koreai válságot tárgyaló vancouveri külügyminiszteri találkozót, „hidegháborús” gondolkodásmóddal vádolva a konferenciát. A találkozó, melyre Kínát nem hívták meg, a nemzetközi közösség szakadásához vezethet és alááshatja azt az igyekezetet, hogy megoldják a koreai félsziget problémáit – mondta el Lu Kang külügyi szóvivő szerdán Pekingben.

Kína szerint a nukleáris kérdés megtárgyalásának kizárólagos legitim színterei az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Észak-Korea, Dél-Korea, Oroszország, Egyesült Államok, Japán és Kína részvételével zajló, régóta szünetelő pekingi hatpárti tárgyalások lehetnének.

Hadászati bombázókat vezényel az USA Guam szigetére

Az Egyesült Államok hadászati bombázók három típusát is állomásoztatja a Korea-félszigettől délre fekvő, a csendes-óceáni Guam szigetén lévő légi bázisán – derült ki az amerikai légierő kedden nyilvánosságra hozott közleményéből.

A tájékoztatás szerint hat B-52H Stratofortress típusú nehézbombázót és a kiszolgálását végző 300 fős személyzetet vezényelik az egyesült államokbeli Barksdale-ben lévő támaszpontról az Anderson légi bázisra, hogy támogatást nyújtsanak a csendes-óceáni parancsnokságnak (PACOM). A hadsereg sajtószolgálata emlékeztetett arra, hogy B-52-eseket utoljára 2016 júliusában vezényeltek a régióba.

A tervek szerint a bombázók együttes és kétoldalú gyakorlatokat végeznek majd a japán, a dél-koreai és az ausztráliai légierő, valamint az amerikai tengerészgyalogság gépeivel.

A múlt héten az Egyesült Államok három B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó repülőgépet és 200 fős kiszolgáló személyzetet irányított át Guamra az előzőkhöz hasonló megfontolásból. A guami Anderson támaszponton B-1 Lancer stratégiai nehézbombázó repülőgépek is állomásoznak.

Kazahsztán közvetítőnek jelentkezett

Nurszultan Nazarbajev kazah államfő kedden a Fehér Házban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel, akinek felajánlotta, hogy közvetítene Washington és Phenjan között. A találkozó előtt az amerikai elnök azt mondta a várakozó újságíróknak: mind ő, mind Nazarbajev elszánt abban, hogy megakadályozza Észak-Koreát „a világ nukleáris elpusztításának fenyegetésében”.

A két politikus a tárgyalásain is elsősorban az Észak-Korea körül kialakult válságot vitatta meg. Trump ígéretet tett a válság megoldására. A Phenjanra gyakorolt „maximális” diplomáciai nyomást és az észak-koreai atomfegyver-arzenált elpusztító esetleges katonai csapást egyaránt megemlítette, mint e válság megoldásának szerinte lehetséges eszközeit. Trump „értékes partnernek” nevezte Kazahsztánt.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa/AFP/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »