Az USA sem vonul ki Szíriából, Törökország aggódik

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egy 30 ezer fős új alakulat létrehozásán dolgozik a szíriai határvidékeken több szíriai fegyveres csoporttal együttműködve – közölte a koalíció a Reuters hírügynökséggel.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szóvivője aggasztónak és elfogadhatatlannak nevezte a fejleményt. Egy magas rangú török tisztségviselő a Reutersnek azt mondta: azért kérették be szerdán a török külügyminisztériumba az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, mert helytelenítik, hogy az Egyesült Államok részt vesz az új „határbiztonsági erő” kiképzésében.

Az új alakulatot a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által ellenőrzött terület határaira fogják telepíteni, és az SDF parancsnoksága alatt fog működni.

Az SDF – amely az amerikai vezetésű koalíció legfontosabb partnere az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben – különböző fegyveres csoportok szövetsége, és meghatározó szerepet játszik benne az észak-szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia. Ankara régóta kifogásolja, hogy az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel támogatja a Törökország által terrorszervezetnek tekintett YPG-t.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció közölte: az előkészítés alatt álló alakulatot Észak-Irakban a török határ közelébe, délkeleten az iraki határ közelébe, illetve az Eufrátesz folyó völgyébe fogják telepíteni, amely nagyjából választóvonalat képez az amerikaiak támogatását élvező SDF és az Irán és Oroszország támogatta szíriai kormányerők között. A létszám felét az SDF nagyjából 15 ezer veteránja teszi majd ki, a másik felére most folyik a toborzás.

Az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy kétezer katonája harcol Szíriában az Iszlám Állam ellen, és nem is szándékozik kivonulni mindaddig, amíg a szélsőséges iszlamistákat végleg le nem győzték. A damaszkuszi kormány megszálló erőnek nyilvánította az Egyesült Államokat, és hazaárulónak kiáltotta ki a Washington támogatását élvező SDF harcosait.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »