Eurasia Group: geopolitikai válság felé sodródunk

Az Eurasia Group publikálta legfrissebb jelentését, melyben a világra, világpolitikára 2018-ban leselkedő veszélyeket tekintik át. A kockázati tanácsadó vállalat jóslata szerint egy geopolitikai válság felé sodródunk, mely tartós geopolitikai depressziót hozhat.

Miközben a Donald Trump vezette Egyesült Államok egyre jobban megosztja az állampolgárokat, a liberális demokráciák a második világháború óta nem látott mértékben veszítettek legitimitásukból, a mai vezetők jelentős részben magára hagyják a civil társadalmat és a közös értékeket. Az eddig elfogadott normák, szabályok összeomlása pedig utat nyithat egy olyan hatalmas eseménynek, amely erősen megzavarhatja a globális gazdaságot és piacot.

Az Eurasia Group elnöke, Ian Bremmer az alábbiakat nyilatkozta az új évvel kapcsolatban:

„Az elmúlt 20 évben, amióta az Eurasia Group létezik, voltak kisebb-nagyobb nemzetközi bukkanók. Ha azonban ki kellene jelölnünk egy olyan évet, ami egy jelentős, meglepetésszerű válságot hozhat – a 2008-as pénzügyi összeomlással egyenértékű geopolitikai válságot – úgy néz ki, hogy a 2018-as év lenne.

Donald Trump filozófiája, mely az unilateralizmust és a protekcionizmust helyezi előtérbe, az USA szövetségeseinél és ellenfeleinél egyaránt zavarodottságot okozott. Az Egyesült Államok vezette világrend szétesőben van és nincs egyetlen állam, vagy akár olyan államok kisebb csoportja, amely ezt újjáépítené, így egy kialakuló válság felé robogva jelenleg nincs, aki irányt mutatna.

Az Eurasia Group által megjelölt legfontosabb kockázati tényezők 2018-ban:

Kína fogja betölteni az Egyesült Államok által hátrahagyott űrt

Az Amerikai Egyesült Államok vezetésének hiányában Kína kisebb ellenállás mellett tudja átvinni saját elképzeléseit a kereskedelem és  befektetések, a technológiai fejlesztések és a más államok belügyeibe történő beavatkozás vagy be nem avatkozás sztenderdjeinek meghatározásában. Ez arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, továbbá feszültségek kialakulásához vezethet Kína és az ázsiai-csendes-óceáni térség demokratikusabb berendezkedésű országai között.

A tévedések konfliktusokat szülhetnek

Azáltal, hogy nincs egy világhatalom, amely garantálná a biztonságot, és államoknál kisebb, valamint nem állami szereplők destabilizáló cselekedeteket hajthatnak végre, a világ egyre veszélyesebbé vált. A kibertámadások és a terrorizmus a két legnagyobb kockázati tényező, de ezek mellett ott van még az elszámítás miatti konfliktus lehetősége is, ahogy látjuk ezt Észak-Korea esetében, ahol ballisztikus rakéták tucatjait tesztelik – annak ellenére, hogy a közelben Amerika-barát országok vannak.

Technológiai hidegháború

Az Egyesült Államok és Kína egymást igyekszik túlszárnyalni a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek területén, így versengenek azon, hogy országokat láthassanak el polgári infrastruktúrával, fogyasztási cikkekkel és biztonsági felszerelésekkel. Mindez egy töredezett technológiai térhez vezethet, ahol Kína és az érdekszférájába tartozó országok az információáramlás irányításáért fognak megmérkőzni, az Amerikai Egyesült Államok pedig megakadályozza, hogy az amerikai technológiai cégekben külföldiek szerezzenek részesedést.

Kemény év vár Mexikóra

Mexikó és az ország befektetői súlyosabb szenvedéseken mennek majd keresztül, mint az Amerikai Egyesült Államok, ha a NAFTA tárgyalások nem lesznek sikeresek idén. A márciusban kezdődő elnöki kampány során nehéz lesz az elnök aspiránsoknak kemény kompromisszumokat elfogadniuk és elfogadtatniuk hazájukban egy antagonisztikus Trump elnökkel szemben.

Romló amerikai – iráni kapcsolatok

A Trump kabinet agresszív stratégiát hirdetett Irán nukleáris programjának leállítása érdekében és a külkapcsolatok terén. Ez számos kockázatot rejt magában, ezek között van a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás kudarcba fulladásának lehetősége, feszültségek, amelyek halálos konfliktushoz vezethetnek a Perzsa Öbölben vagy egy másik regionális színtéren, akár zöld utat adva egy sokkal tolakodóbb Szaúd-Arábiának.

A demokratikus intézményekbe vetett bizalom csökkenése

Az egyre mérgezőbb intézményellenes hangulat további felerősödése a demokratikus országokban a politikai intézményekbe vetett bizalom csökkenésével járhat. Az ezeknél az intézményeknél jelentkező gyengeség pedig instabilitáshoz, autoriter rendszerek, megjósolhatatlan politikák és konfliktusok kialakulásához vezethet.

A protekcionizmus 2.0 létrejötte

Az országok saját szellemi tulajdonuk és technológiájuk védelme érdekében a hagyományostól eltérő szabályokat, intézkedéseket hoznak  – állami támogatások, mentőcsomagok, vásárolj hazait mozgalmak – , ami a protekcionizmus 2.0 trendjének kialakulását eredményezheti, ez pedig egy sokkal összetettebb és ellentmondásos szabályozási környezetet és egymással szemben haragos államokat generálhat.

A Brexitet egyre nehezebb lesz menedzselni

Az Egyesült Királyság a Brexit-folyamat egy nehezebb szakaszához ér, ami rendkívül bonyolult tárgyalássorozatokat kíván egyebek mellett Észak-Írország határainak kijelölése és a Brexit-számla véglegesítése vonatkozásában. Az Egyesült Királyság miniszterelnökének, Theresa Maynek világossá kell tennie hazája céljait, hogy meg tudjon állapodni az EU-val, de ha felfedi kártyáit, arra is számítania kell, hogy politikai ellenfelei eltérő elképzelésekkel megpróbálják eltávolítani vezető pozíciójából.

Identitáspolitika Dél-Ázsiában

Az iszlámizmus Indonéziában és Malajziában, az indiai nacionalizmus, a Kína-ellenes és kisebbségellenes érzelmek Dél-Ázsia feltörekvő területein egyre növekedőben vannak. Az identitáspolitika ilyen eltorzulása instabilitáshoz és protekcionizmushoz vezethet, ami befolyásolhatja, megzavarhatja a gazdaságpolitikát is, így romboló hatással lehet az üzleti környezetre.

Afrika egyre instabilabbá válik

Az olyan relatív stabil afrikai országok, mint Elefántcsontpart, Nigéria, Kenya és Etiópia a kevésbé biztonságos országok irányából érezhetnek veszélyeztetettséget, a terrorizmus átgyűrűzésének lehetősége egyre nagyobb. Néhányuknak egyre több pénzt kell majd költeniük a saját védelmükre, és ha az erőszak tovább növekszik, az a már most is rázós üzleti hangulatban fog lecsapódni, az ide irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések zuhanni fognak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »