Sok még a tennivaló a német koalíciós egyeztetéseken

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még elhárítani a megegyezés felé vezető úton – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel a testvérpárt Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott egyeztetés utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta: tudja, hogy az emberek megoldásokat várnak a pártoktól, ezért nagy energiával és konstruktivitással, az együttműködés szellemében kezd hozzá a tárgyalásnak.

Martin Schulz, az SPD elnöke szintén azt emelte ki, hogy nagy akadályok vannak még a megállapodás útjában. Hozzátette, hogy várhatóan egész nap tárgyalnak majd. Aláhúzta, hogy pártja csak akkor hajlandó koalícióra lépni vagy támogatni a következő kormányt, ha a berlini vezetés küzd az Európai Unió összetartásáért és megerősítéséért.

Németországnak választ kell adnia azokra a tervekre, amelyeket a francia államfő, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Parlament elnöke bemutatott az EU megújításáról – mondta Martin Schulz. A jelenkort jellemző „szétsodródásra” az összetartás a megfelelő válasz, és a német kormánynak „meg kell erősítenie Európát” – tett hozzá az SPD elnöke, kiemelve, hogy pártja a csütörtöki tárgyalási fordulón javaslatokat tesz az ügyben.

Berlin, 2018. január 11. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik a sajtónak Berlinben 2018. január 11-én, a nagykoalícióról folytatott előzetes egyeztetések utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt. A CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) tárgyal egy közös kormány megalakításáról. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Berlin, 2018. január 11.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik a sajtónak Berlinben 2018. január 11-én, a nagykoalícióról folytatott előzetes egyeztetések utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt. A CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) tárgyal egy közös kormány megalakításáról. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Az SPD székházában rendezett találkozón a tervek szerint külön tárgyalnak majd legfelső szinten, a pártelnökök és a parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetők részvételével, majd az egyenként 13 fős küldöttségek megpróbálják véglegesíteni a 15 témáról, köztük a digitalizációról és a migrációról munkacsoportokban folytatott megbeszélések eredményét rögzítő záródokumentumot.

A pártok tervei alapján mindenki azzal számol, hogy legkésőbb péntekre virradóra befejezik a munkát, ezt jelzi, hogy péntek délelőtt mindhárom párt vezetőségi ülést tart.

A 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjai a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetések eredményét tartalmazó dokumentum alapján külön-külön döntenek arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. A szociáldemokraták egy rendkívüli kongresszuson, január 21-én határoznak az ügyben.

A koalíciós tárgyalások legkorábban a hónap végén kezdődhetnek, és ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Az új kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »