Katonai tárgyalásokat kezd Észak-Korea és Dél-Korea

Észak- és Dél-Korea megállapodott abban, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a két ország közötti feszültségek csökkentéséről – derül ki a Szöul és Phenjan képviselői által kedden megkezdett hivatalos tárgyalásokkal kapcsolatban kiadott közös közleményből.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt korábban idézve jelentette, hogy Észak- és Dél-Korea megállapodott a két fél közötti katonai „forródrót” helyreállításáról. Phenjani közlés szerint az északi fél elvégezte a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat helyreállításához szükséges műszaki munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben. A katonai forródrótkapcsolat 2013-ban szakadt meg észak-koreai kezdeményezésre.

Az észak-koreai fél később leszögezte: nem fognak tárgyalni Szöullal a nukleáris fegyverkezésről, mert az kizárólag az Egyesült Államok ellen irányul.

„Minden fegyverünk, beleértve az atombombákat, a hidrogénbombákat és a ballisztikus rakétákat, kizárólag az Egyesült Államok ellen, nem pedig testvéreink vagy Kína vagy Oroszország ellen irányul” – jelentette ki Ri Szon Gvon észak-koreai főtárgyaló.

A Yonhap Csun He Szung dél-koreai országegyesítési miniszterhelyettest idézve közölte, hogy Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket és újságírókat küld a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára. A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea „kedvezően reagált” az ajánlatra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szöul emellett javaslatot tett egy találkozó megszervezésére a koreai háború (1950-1953) által egymástól elszakított családtagok között a koreai újév környékén. A koreai újév az idén február 16-ra esik. Az ajánlatra vonatkozóan Észak-Korea nem adott egyértelmű választ a hírügynökségi jelentések szerint.

A dél-koreai kormány korábban bejelentette, hogy kész akár egyes szankciókat is felfüggeszteni annak érdekében, hogy az észak-koreai tisztségviselők részt vehessenek a téli olimpián. Ro Kju Dök külügyi szóvivő kijelentette: Szöul akár azt is fontolóra veheti, hogy „előzetes lépéseket” tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsával és egyéb érintett országokkal együtt azért, hogy segítsen az észak-koreaiak beutazásában.

Dél-Korea egy hete tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra, azután, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi köszöntőjében kijelentette: kész párbeszédet kezdeni Szöullal. Az észak-koreai vezető a múlt szerdán utasítást adott arra, hogy állítsák helyre a két Korea közötti kommunikációs forródrótot.

A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson. Ennek a városnak a dél-koreai oldalán található a Béke Háza, a mostani tárgyalások helyszíne.

Panmindzson, 2018. január 9. Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (k) érkezik a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről tartott tárgyalásra a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házába. Phenjan megállapodott a dél-koreai küldöttséggel, hogy sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Korea)

Panmindzson, 2018. január 9.
Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (k) érkezik a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről tartott tárgyalásra a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házába. Phenjan megállapodott a dél-koreai küldöttséggel, hogy sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Korea)

A Dél-Korea hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államok eleinte hűvösen fogadta a tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket, ám Donald Trump amerikai elnök később „jó dolognak” nevezte azokat.

„Majd bekapcsolódunk a megfelelő időben” – jelentette ki Trump.

Az észak-koreai rezsim legfőbb szövetségesének számító Kína külügyminisztere, Vang Ji üdvözölte a két Korea közötti tárgyalásokat és azok „mindennemű kedvező fejleményét”. Hasonló véleményt fogalmazott meg Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A Kreml üdvözli a két Korea közötti közvetlen párbeszédet, amely a Koreai-félsziget feszültségmentesítéséhez vezető egyetlen lehetséges út – jelentette ki Peszkov.

Forrás: MTI/dpa/Kyodo/TASZSZ/Yonhap

Friss hírek