A jemeni lázadók újabb rakétáját lőtte le a szaúdi koalíció

A szaúdi légvédelem ismét megsemmisített egy ballisztikus rakétát, amelyet a jemeni síita lázadók indítottak el az arab királyság területe felé – jelentette pénteken az al-Ehbaríja szaúdi állami tévé. Rijád szerint a támadás újabb bizonyítéka a lázadóknak nyújtott iráni támogatásnak.

A rakétát a jemeni határ mentén elterülő Nadzsrán tartomány felett tette ártalmatlanná egy szaúdi légvédelmi rakéta. Ezt megelőzően a jemeni húszi lázadók bejelentették saját tévéjükön, az al-Maszirán, hogy két rakétával támadták Szaúd-Arábiát, és hogy az egyik „nagy pontossággal” célba talált. A másik rakétával a jemeni kormányerőket támadták az ország nyugati partján – tették hozzá.

A húszik az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök vezette jemeni hatalom ellen harcolnak, és Irán támogatását élvezik, míg a kormányerők mellett egy szaúdi vezetésű nemzetközi arab koalíció lépett be a háborúba 2015-ben.

A lázadóknak november 4-e óta ez már a harmadik ballisztikus rakétájuk, amellyel Szaúd-Arábiát támadták. Mindkét előzőt a szaúdi főváros fölött lőtték le. Az egyikkel a rijádi nemzetközi repülőteret vették célba a húszik, a másikkal pedig a Jamama-palotát, Szalmán király hivatalos rezidenciáját.

Rijád azt állítja, hogy a ballisztikus rakétákat Irán szállítja a húsziknak, de Teherán tagadja ezt. A szaúdi vezetésű katonai koalíció szóvivője ezúttal azt írta pénteki közleményében: „Az Irán támogatta húszik ellenséges akciója bizonyítja, hogy az iráni rezsim részt vesz a háborúban, és támogatja lázadókat, ballisztikus rakétákat szállít nekik. Szándékosan sűrűn lakott területet támadtak (pénteken), de a rakétát lelőttük, csak kisebb anyagi kár keletkezett, emberéletben nem esett kár.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »