Szinte vége a republikánus többségnek az amerikai szenátusban

Beiktatták az amerikai szenátus két új demokrata párti szenátorát szerdán, ennek következtében tovább apadt a kormányzó Republikánus Párt többsége a szövetségi törvényhozás felsőházában.

A szenátusban 51:49 arányúra csökkent a republikánus többség, miután letette a hivatali esküt a decemberben tartott alabamai időközi választás győztese, Doug Johnson. Rajta kívül letette az esküt Minnesota új szenátora, Tina Smith is, aki a zaklatási ügyei miatt lemondásra kényszerült Al Franken demokrata párti politikust váltja a felsőházi bársonyszékben.

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy a republikánus többség apadásával Mitch McConnellnak, a szenátus republikánus frakcióvezetőjének a korábbinál nehezebb dolga lesz a Fehér Ház programjának elfogadtatásával.

Az eskütételi ceremóniát Mike Pence alelnök vezette. Doug Jones személyében a déli Alabama államnak negyedszázad óta először van demokrata párti szenátora. A 63 éves politikus az Egyesült Államok egyik legkonzervatívabbnak tartott szövetségi tagállamát képviseli Washingtonban, s ígérete szerint mindkét párt politikusaival megegyezésre törekszik majd. Az együttműködés egyik témájaként és feladataként az ország infrastrukturális helyzetének javítását említette.

Választási kampányában Jones viszont azt hangsúlyozta, hogy a Republikánus Párt némely törekvését, így például az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény eltörlését – kifejezetten ellenzi. Doug Johnson Jeff Sessions szenátori bársonyszékébe ül, Sessionst ugyanis a kormány igazságügyi miniszterévé nevezték ki februárban, az időközi választást is ezért kellett megtartani.

Az 59 éves Tina Smith korábban az északi Minnesota állam kormányzó-helyettese volt, a minnesotai törvények szerint azonban a megüresedő bársonyszékért nem kell új választást kiírni, hanem az új szenátor kinevezés útján nyeri el megbízatását.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek