Leépítésre készül az amerikai betétbiztosítási alap

Egyre jobban teljesítenek az amerikai bankok, helyzetük megszilárdult a pénzügyi válság óta, ezért jövőre csökkentik az amerikai állami betétbiztosítási alap (FDIC) költségvetését és dolgozóinak létszámát.

Az FDIC az ideinél 3 százalékkal kevesebb pénzből, 2,09 milliárd dollárból gazdálkodhat jövőre, míg alkalmazottjainak a létszáma 4,5 százalékkal 6076-re csökken. Ez a létszám 34 százalékkal alacsonyabb a 2011. évitől, amikor a legtöbben dolgoztak az FDIC-nél.

A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig (mintegy 65 millió forint) biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap, amelynek hálózatába 5738 pénzintézet tartozik.

Idén nyolc bank ment csődbe az Egyesült Államokban. Az FDIC honlapján szereplő adatok szerint a legutóbb, december közepén  csődbe jutott bank az Illinois állambeli Washington Federal Bank for Savings volt. Januárban két pénzintézet, márciusban és áprilisban egy-egy, májusban ismét két bank, majd októberben egy újabb „húzta le a rolót”.

Tavaly öt bank ment csődbe az USA-ban, ezzel a 2007 óta bezárt pénzintézetek száma csaknem ötszázra nőtt. Az Egyesült Államokban 2015-ben nyolc, 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia. A csődhullám hét éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »