Máris vége a török-amerikai mosolyszünetnek

Az Egyesült Államok teljes körben ismét ki fog adni vízumokat Törökországban, miután „magas szintű” garanciákat kapott, hogy nem tartóztatják le a munkájukat végző konzulátusi munkatársakat – jelentette be az ankarai amerikai nagykövetség csütörtökön. Ugyanígy döntött a török kormány is.

Az ügy előzménye, hogy a törökországi rendkívüli állapot alatt a török hatóságok októberben Isztambulban letartóztatták az ottani amerikai konzulátus egyik török állampolgárságú dolgozóját. Az eset tovább rontotta a két ország amúgy is feszült kapcsolatát, az amerikai fél pedig leállította a vízumok kiadását. Törökország hasonló módon válaszolt: felfüggesztette a török vízumok kiadását az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az USA és Törökország megtagadta egymástól a vízumszolgáltatást

Elsimulni látszik a kurdok felfegyverzése miatti amerikai-török ellentét

Később, novemberben az amerikai, majd a török fél újra megkezdte vízumok kiadását, de csak részlegesen és korlátozottan – ezt a korlátozást oldják fel most.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint bíznak abban, hogy a helyzet javult annyira, hogy teljes körben helyreállíthassák a vízumszolgáltatásokat Törökországban. Ígéretet kaptak arra is, hogy előre értesítik az Egyesült Államokat, ha valakit le akarnak tartóztatni a munkatársak közül.

A washingtoni török nagykövetség azonnal üdvözölte az amerikai döntést, és bejelentette, teljesen megszünteti az eddigi korlátozásokat a vízumok kiadásában amerikai területen.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »