Litvániában is betiltották a Kaspersky szoftvereit

A litván kormány közölte csütörtökön, hogy megtiltotta a Kaspersky Lab orosz informatikai vállalat szoftvereinek használatát érzékeny adatokat kezelő számítógépeken. Vilnius szerint az orosz cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent Litvánia számára.

A bejelentés szerint a Kaspersky-programokat letörlik olyan számítógépekről, amelyek a pénzügyi, energetikai és közlekedési szektorban felügyelnek kritikus hálózatokat, s az intézkedés alól magáncégek számítógépei sem jelentenek kivételt. A litván kormányzatban használt számítógépeken pedig csak akkor maradhatnak a Kaspersky szoftverei, ha a nemzeti kiberbiztonsági ügynökség úgy találta, a komputerekkel nem lehet érzékeny információkhoz hozzáférni.

A Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Labra alaposan rájár a rúd az utóbbi hónapokban. Az amerikai kormány szeptemberben tiltotta be az informatikai cég termékeinek használatát a kormányhivatalokban. A Kaspersky, amelynek vírusirtó programjait széles körben a legjobbaknak tartájk, ennek hatására be is jelentette, hogy bezárja washingtoni irodáját, miután elvesztette kormányzati ügyfeleit. A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab nemrég pert indított az amerikai kormány ellen, mert úgy véli, Washington megfosztotta a tisztességes eljáráshoz való jogtól.

Nagy-Britannia kiberbiztonsági ügynöksége e hónapban tanácsolta el a brit kormányzati szerveket az orosz informatikai vállalat szoftvereinek használatától.

Az orosz kiberbiztonsági cég alapítója és vezérigazgatója, Jevgenyij Kaszperszkij november végén leszögezte: soha nem kereste meg az orosz hírszerzés, hogy kémkedjen Nyugaton, de ha ilyen tartalmú kérés érkezne, inkább külföldre helyezné át a vállalatot. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államokban tavalyhoz képest az idei bevétel 5-8 százalékkal csökken, Európában pedig stagnál. A világ többi részén ugyanakkor a bevételek kétszámjegyű mértékben nőttek idén, s a cég teljes idei bevétele eléri majd a 700 millió dollárt.

Eugene Kaspersky, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB műszaki karának kriptológiai (titkosítási) intézetében végzett, az orosz törvények pedig megkövetelik, hogy ha a helyzet úgy hozza, telekommunikációs vállalatoknak együtt kell működniük az FSZB orosz hírszerzéssel.

A Kaspersky azonban hevesen cáfolja, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzat számára. Az orosz TASZSZ hírügynökség közlése szerint a litván döntés kapcsán a cég közölte, hogy az vélhetően „geopolitikai nyomásgyakorlás” következménye, és – ahogy az Egyesült Államokban is – töretlenül folytatja szolgáltatásának értékesítését nem-kormányzati kuncsaftoknál.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »