Véget ért a libanoni politikai válság, teljes a megegyezés

Véget ért a politika válság Libanonban, a kormányfő a posztján marad – közölte szerdán  a libanoni elnök egy olasz napilapnak nyilatkozva.

„A válság néhány napon belül megoldódik” – mondta Michel Aun római látogatása előtt a La Stampa című lapnak, hozzátéve, hogy Haríri bizonyosan marad. „Éppen most fejeztük be a konzultációkat valamennyi politikai erővel, a kormányban és a kormányon kívül. Teljes a megegyezés” – tette hozzá Michel Aun.

A válság november 4-én kezdődött, amikor Haríri, Libanon legbefolyásosabb szunnita politikusa a szunnita többségű Szaúd-Arábiából bejelentette a lemondását, azzal vádolva meg Iránt és szövetségesét, a Hezbollah libanoni síita szervezetet, hogy rátették a kezüket Libanonra.

Váratlan lemondása megrázta a politikailag sérülékeny Libanont, és olyan félelmek merültek fel, hogy az ország Szaúd-Arábia és térségbeli ellenlábasa, Irán közötti viszály áldozata lesz.

Haríri november 22-én változtatta meg az álláspontját, miután visszatért Libanonba, ahol bejelentette, hogy visszavonja a lemondását, hogy lehetővé tegye a más politikai vezetőkkel a térség többi államával való viszonyról folytatandó vitát. A maronita keresztény Aun, a Hezbollah szövetségese megismételte a vádakat, amelyek szerint Harírit Szaúd-Arábiában fogságban tartották, és csak nemzetközi nyomásra engedték szabadon. „A világ a mi oldalunkra állt” – mondta Aun a La Stampának.

Baabda, 2017. november 27. A libanoni kormány által közreadott képen Michel Aun libanoni elnök (b) fogadja Mohammed Raadot, a Hezbollah libanoni síita mozgalom parlamenti csoportjának vezetőjét a Bejrúttól keletre fekvő baabdai elnöki palotában 2017. november 27-én. Aun egyeztető megbeszéléseket folytat az ország politikai vezetőivel a kormány jövőjéről és arról, hogyan tarthatja magát távol Libanon a térségi konfliktusoktól. (MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra)

Baabda, 2017. november 27.
A libanoni kormány által közreadott képen Michel Aun libanoni elnök (b) fogadja Mohammed Raadot, a Hezbollah libanoni síita mozgalom parlamenti csoportjának vezetőjét a Bejrúttól keletre fekvő baabdai elnöki palotában 2017. november 27-én. Aun egyeztető megbeszéléseket folytat az ország politikai vezetőivel a kormány jövőjéről és arról, hogyan tarthatja magát távol Libanon a térségi konfliktusoktól. (MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra)

Az elnök a védelmébe vette az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek minősített Hezbollahot. „A libanoniak védelmi erőnek tekintik a Hezbollahot, nem terrorcsoportnak” – mondta Aun. „A Hezbollah elleni terrorvádakat nem bizonyították be” – tette hozzá.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »