Egyre aggasztóbb a szíriai-észak-koreai katonai szövetség

A világ két legnagyobb puskaporos hordójának számító országa – Szíria és Észak-Korea – egyre szorosabb kapcsolatot látszik kiépíteni például a vegyi fegyverek és a rakétatechnológia terén, ami sokakat aggodalommal tölt el.

A hosszú ideje tartó kétoldalú kapcsolat, amely az 1960-as évek végére nyúlik vissza, ebben az évben még úgy is virágzott, hogy mindkét ország kemény nemzetközi szankciókkal szembesült. Ennek legújabb bizonyítéka, hogy Rima al-Qadiri szíriai szociális- és munkaügyi miniszter a múlt héten találkozott Jang Myong Ho észak-koreai nagykövettel, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatok további erősítését. A szíriai állami média ennek kapcsán többek között arról számolt be, hogy Jang kijelentette: országa segíteni kívánja Bassár el-Aszad elnök újjáépítési erőfeszítéseit.

A fokozott észak-koreai részvétel az erőszakos polgárháború által sújtott országban – amely magába foglalja az Iszlám Állam brutalitását –, nem érinti jól az amerikai kormányt, amely már eleve aggódik a folyamatban lévő katonai szövetség miatt.

„A Trump-adminisztráció egyre nyugtalanabb amiatt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemcsak hogy pénzügyi értelemben profitál Szíria hatéves háborújából, hanem tanul is belőle” – fogalmazott a The Washington Institute amerikai agytröszt egyik munkatársa.

Észak-Korea katonai felszerelés-exportja az arab nemzetnek – többek között Scud típusú ballisztikus rakétákhoz használt hajtóanyag, vegyi fegyver-támadások elleni védőruházat és légzőkészülékek kivitele – sokak szerint évek óta tart. És mivel az észak-koreai állami bevételek egyre inkább megcsappannak a friss szankciók és Kína elpártolása miatt, Phenjan várhatóan nem áll le az ilyen és ehhez hasonló értékesítésekkel.

„Hivatalos amerikai beszámolók szerint Szíria továbbra is támaszkodik az észak-koreai és iráni segítségre és rakétavédelmi programokra” – áll az egyik, a Kongresszus számára készült jelentésben, amelyet az amerikai törvényhozást kiszolgáló szakkönyvtár, a Library of Congress kutatószolgálata (Congressional Research Service) készített még 2016-ban. A dokumentum szerint ezen kívül észak-koreai katonai tanácsadók tartózkodnak Szíriában – ez egy olyan vád, amelyet mindkét ország következetesen tagad –, valamint hogy Észak-Korea segített egy szíriai nukleáris létesítmény kifejlesztésében, amelyet egy 2007-es izraeli légicsapásban megsemmisítettek.

A Reuters augusztusban beszámolt egy bizalmas ENSZ-jelentésről, miszerint az elmúlt évben legalább két észak-koreai szállítmányt küldtek annak a szíriai kormányzati hivatalnak, amely a nemzet vegyi fegyver-programjáért felelős. „Az Észak-Koreából érkező korábbi szállítások kapcsán nem ismert, hogy vegyszereket vagy vegyi fegyver előállításához szükséges eszközöket tartalmaztak volna” – áll a dokumentumban. A „csomag” egyébként többek között ballisztikus rakétákat is tartalmazott.

Kim Dzsong Unról sokan azt gondolják, hogy hatalmas kémiai fegyverarzenállal rendelkezik, köztük a halálos VX idegméreggel, amelyet a vezető állítólag arra használt, hogy meggyilkolja féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

„Tekintettel a szíriai-észak-koreai katonai szövetségre, Phenjan akár növelhette is Damaszkusz vegyi erejét, Kimnek pedig ezáltal lehetősége adódott, hogy tanulmányozza az ilyen típusú támadásokat” – mondták a témában jártas szakértők.

Mindez pedig potenciálisan hozzájárul Washington geopolitikai fejfájásaihoz. Az Egyesült Államok próbál egyre nagyobb gazdasági nyomást gyakorolni Kim kormányára, miközben katonai beavatkozásra célozgat. Emellett Szíriában 2014 vége óta vezeti a nemzetközi koalíciót a szélsőséges csoportok ellen, de Trump ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy kormányának „nagyon kevés köze van Szíriához” az Iszlám Állam legyőzésén túl.

A Fehér Háznak tehát minden közel-keleti és ázsiai szövetségesét mozgósítania kell majd, ha meg akarja akadályozni, hogy sokkal rosszabb dolog süljön ki ebből a kapcsolatból, mint hogy évekkel ezelőtt Észak-Korea nukleáris reaktort épített Kelet-Szíriában.

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »