Az iraki legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a kurd népszavazás eredményét

Alkotmányellenesnek minősítette a szeptemberi kurd függetlenségi népszavazást hétfőn az iraki legfelsőbb bíróság – közölte a bíróság egyik illetékese a Reuters hírügynökséggel.

A legfelsőbb bíróság – amely a központi kormány és a régiók, köztük Kurdisztán közötti vitákban hivatott dönteni – érvénytelenítette a referendum eredményét. Az iraki legfelsőbb bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy „vessen véget az alkotmány félreértelmezésének”, és erősítse meg az ország egységét. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs – közölte a bíróság szóvivője.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban – Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.

Az iraki legfelsőbb bíróság már november 6-án úgy ítélkezett, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem.  Egy héttel később az iraki kurd hatóságok közölték, hogy tiszteletben tartják a régiók elszakadását tiltó legfelsőbb bírósági döntést, és reményüket fejezték ki, hogy lépésük utat nyithat a terület jövőjére vonatkozó tárgyalások előtt. A Kurdisztáni Regionális Kormányzat akkori közleményében kiemelte, a bírósági döntés alapot teremthet a tartalmas nemzeti párbeszédhez az erbíli kurd hatóságok és Bagdad között, hogy rendezzék vitáikat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »