Visszatéréséről üzent a libanoni miniszterelnök

Jól van és két napon belül visszatér Libanonba – jelentette be keddi Twitter-üzenetében a tíz napja váratlanul lemondott Szaad Haríri libanoni kormányfő.

A november 4-én Rijádban  lemondását bejelentő  miniszterelnök nyugalomra intette a libanoniakat, hozzátéve, hogy családja továbbra is Szaúd-Arábiában marad. Néhány libanoni tisztségviselő felvetette, hogy a szaúdi állampolgársággal is rendelkező Harírinek családjával együtt kellene visszatérnie hazájába, hogy elejét vegyék bármiféle szaúdi befolyásolási kísérletnek. Szerintük ugyanis a libanoni kormányfő valójában nem szabad akaratából mondott le és maradt az elmúlt napokban Rijádban, hanem Szaúd-Arábia kényszerítette erre. Haríri és Rijád is cáfolta ezeket a feltételezéseket. A libanoni politikusnak több háza is van Szaúd-Arábiában, felesége és gyermekei pedig évek óta az olajmonarchia területén élnek.

A szunnita királyságba látogató Besar er-Raj pátriárka, a libanoni maronita keresztény egyház feje a miniszterelnökkel és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélését követően szintén közölte: Haríri a lehető leghamarabb visszatér Libanonba.

A nap folyamán Gibran Bászil külügyminiszter Brüsszelbe utazott európai körútja első állomására, hogy diplomácia támogatást tudjon gyűjteni országának stabilitásához Haríri lemondását követően.

A Rijádban tartózkodó miniszterelnök november 4-én mondott le váratlanul, arra hivatkozva, hogy félti az életét, illetve Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára. Libanoni kormánykörökben az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték.

Michel Aun libanoni államfő pedig leszögezte: addig nem fogadja el a miniszterelnök lemondását, amíg azt nem személyesen nyújtja be neki.

Irán reméli, hogy Szaad Haríri miniszterelnök marad

Teherán reméli, hogy Szaad Haríri továbbra is Libanon miniszterelnöke marad – jelentette ki kedden Ali Akbar Velajati. Az iráni legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh külügyi tanácsadója egyben cáfolta, hogy a libanoni kormányfő Rijádban november 4-én váratlanul bejelentett lemondását egy feszült légkörben lezajlott bejrúti megbeszélésük okozta volna.

Haríri november 3-án utazott a szaúdi fővárosba, miután Velajatival tárgyalt Bejrútban. „Haríri azt állítja, tanácskozásunkon felszólította Iránt, hogy hagyjon fel beavatkozásával Libanon belügyeibe, de ő nem mondott semmi ilyesmit” – idézte Velajatit az iráni állami televízió. „Találkozónk sem feszült, sem erőszakos nem volt. Mindez hazugság” – hangsúlyozta a magas rangú iráni tisztségviselő.

Velajati a feszültségek szításával vádolta meg Irán regionális riválisát, Szaúd-Arábiát, amiért Rijád, mint fogalmazott, „nem képes elviselni a stratégiai barátságot” Bejrút és Teherán között.

Az ajatolláh külügyi tanácsadója szerint Haríri a megbeszélésükön felajánlotta, hogy közvetít Szaúd-Arábia és Irán között, és ő szívesen vette ezt az ajánlatot. Rijád és Teherán tavaly év elején megszakította diplomáciai kapcsolatait egymással Nimr al-Nimr síita hitszónok szaúd-arábiai kivégzése, valamint az olajmonarchia teheráni nagykövetségének, illetve mashadi konzulátusának megtámadása után. A szaúdi diplomáciai képviseleteket a hitszónok kivégzésén felbőszült tüntetők támadták meg.

Velajati elmondta azt is, hogy Teherán abban reménykedik, Haríri hamarosan visszatér Libanonba és továbbra is elláthatja a kormányfői tisztséget, amennyiben az ország törvényei ezt lehetővé teszik számára.

Haríri vasárnapi interjújában bejelentette, hamarosan hazatér Szaúd-Arábiából. Hozzátette: vissza is vonhatja a lemondását, de csak akkor, ha a Hezbollah szélsőséges síita mozgalom vállalja, hogy kimarad a térség fegyveres konfliktusaiból. Mint mondta, Velajatival tárgyalt Irán elfogadhatatlan beavatkozásáról az arab országokban. Egyúttal azzal vádolta meg Iránt és a vele szövetséges Hezbollahot, hogy „rátették a kezüket” Libanonra.

Kapcsolódó cikkünk: Libanon lehet az új Katar

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »