Az S&P részleges csőd kategóriába sorolta Venezuelát

Részleges csőd kategóriába sorolta Venezuela adósi besorolását a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő.

A cég azután döntött így, hogy Venezuela nem tudott időben rendezni egyik kötvénye után 200 millió dollár hozamtartozást. Az S&P jelezte: 50 százalékos az esélye annak, hogy három hónapon belül a dél-amerikai állam csődbe jut.

Venezuela és legnagyobb hitelezői, így az Egyesült Államok, Panama, Nagy-Britannia, Kolumbia, Chile, Argentína és Japán, tárgyalóasztalhoz ültek ugyan hétfőn, hogy megoldást találjanak az ország adósságának az átütemezésére, de a megbeszélések eredménytelenül értek véget.

Egy másik vezető hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén „részleges csőd” osztályzatra rontotta a PDVSA venezuelai állami olajipari cég helyi és devizában jegyzett adósságát. Az olajvállalat már több fizetési esedékességet elmulasztott, sőt már a türelmi időszak is lejárt.

Kapcsolódó anyagunk: Kezdődik: csődöt jelentett a venezuelai állami áramszolgáltató

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.

Venezuelában energiahiány van, számos alapvető termék hiánycikké vált, az infláció pedig idén 720 százalék, jövőre pedig 1660 százalék is lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint. Venezuela GDP-je 27 százalékkal csökkent 2013 óta, a devizatartalék jelentős zsugorodása miatt az elmúlt 5 évben csaknem 80 százalékkal esett vissza Venezuela importja.

A mintegy 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak ráadásul az olajtermelése is 28 éves mélypontra esett októberben.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »