Az OPEC nem aggódik a következő évtizedek olajkereslete miatt

A világ olajkereslete az elkövetkező huszonöt évben még emelkedni fog, elsősorban a gépjárművek növekvő száma miatt, ami 2040-re a jelenleginek közel a duplájára, kétmilliárdra emelkedik – jelentette be kedden a kőolajat-exportáló országok szervezete, az OPEC bécsi központja.

Bár a fejlett országokban rohamosan növekszik majd az alternatív hajtású gépjárművek száma és részaránya, a világszerte forgalomban lévő járműveknek még 2040-ben is 85 százaléka benzin vagy dízel üzemű lesz – jelzi az OPEC prognózisa.

A kőolajat-exportáló országok szervezete emiatt azzal számol, hogy a világ nyersolaj-kereslete a jelenlegi napi 95,4 millió hordóról 2040-re napi 111,1 millió hordóra emelkedik. Ezen belül az OECD tagországokban csökken ugyan az olaj iránti kereslet, a fejlődő országokban azonban a lakosság számának a növekedése és javuló életszínvonala miatt emelkedik majd.

2040-re csak Kína és India olajfogyasztása napi 11,9 millió hordóval emelkedik majd a jelenlegihez képest, Ázsia fennmaradó területei és Afrika kereslete pedig napi 7 millió hordóval növekszik. Európában ugyanezen idő alatt napi 2,6 millió hordóval csökken az olajkereslet, részben az elektromos autók növekvő részaránya, részben pedig a lassuló gazdasági növekedés miatt.

Hosszabb távon már lassul az olaj iránti kereslet növekedési üteme az OPEC prognózisa szerint. Kínában erősödik majd a szolgáltató ágazatok gazdasági jelentősége, visszaszorul viszont az olajra utalt nehéziparé. Ezzel szemben az arab világban és Afrikában a felfelé törekvő fiatal lakosság miatt az olajkereslet rohamos növekedésével kell számolni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »