Brüsszelben megenyhült Puigdemont, már lassítaná az elszakadási folyamatot

Tiszteletben kell tartani a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választás eredményét – szögezte le Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden Brüsszelben.

Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás „politikai projektjével”, de ez nem fog megtörténni – hangoztatta a spanyol miniszterelnök által pénteken menesztett Puigdemont, aki hétfőn érkezett a belga fővárosba egykori kormánya több tagjával együtt. Hozzátette: a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében „le kell lassítani” a függetlenség folyamatát.

„Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz” – mondta.

Brüsszel, 2017. október 31. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2017. október 31-én. Egy nappal korábban José Manuel Maza spanyol állami főügyész büntetőeljárást kezdeményezett a feloszlatott katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. Puigdemont bejelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Brüsszel, 2017. október 31.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2017. október 31-én. Egy nappal korábban José Manuel Maza spanyol állami főügyész büntetőeljárást kezdeményezett a feloszlatott katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. Puigdemont bejelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A leváltott katalán elnök továbbá kijelentette, hogy nem kér politikai menedékjogot Belgiumban, mondván, nem ezért utazott egykori kormánya több tagjával együtt Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az „igazságos bánásmódra” és a „tisztességes eljárásra”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »