Irán továbbra sem hagy fel a rakétagyártással

Irán nem hagy fel azzal, hogy védelmi célból rakétákat állítson hadrendbe, ezzel semmilyen nemzetközi megállapodást nem sért meg – jelentette ki az iráni állami televízióban vasárnap sugárzott beszédében Haszan Róháni iráni elnök.

„Bármilyen fegyvert elő fogunk állítani, fel fogunk halmozni és fel is fogunk használni, hogy megvédjük magunkat” – fogalmazott Róháni.

Róháni nem sokkal az után szólalt meg, hogy az amerikai képviselőház szankciókkal sújtotta Iránt ballisztikusrakéta-programja miatt. Ráadásul Donald Trump amerikai elnök október elején nem volt hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Teherán megfelelően végrehajtja a nagyhatalmakkal és Németországgal 2015-ben kötött atomalkut nukleáris programjáról. Így arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy az Egyesült Államok részese maradjon-e a megállapodásnak.

Az iráni elnök leszögezte: az Egyesült Államok saját viselkedése miatt hiteltelenné vált, és elfelejtheti, hogy a jövőben bármilyen tárgyalást folytasson vagy megállapodást kössön bármilyen ország atomprogramjáról, amivel egyértelműen Észak-Koreára utalt.

Irán ballisztikusrakéta-kísérletekkel vonta magára a nemzetközi közösség haragját. A 2015-ös atomalku értelmében ugyanis semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, amelyek alkalmasak nukleáris töltet célba juttatására. Teherán állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

Kapcsolódó cikkünk: Izrael katonai akcióval fenyegette Iránt

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »