Az új szankciós lista nem segít az orosz-amerikai kapcsolatok helyreállításában

Az amerikai külügyminisztérium pénteken nyilvánosságra hozta a szankciókkal sújtott orosz cégek és egyének listáját.

A State Department annak a 33 cégnek és egyénnek a nevét tette közzé, amelyek és akik kapcsolatban állnak orosz védelmi és hírszerző ügynökségekkel, köztük például a Roszoboronexport fegyverkereskedő céggel, vagy a rakétákat gyártó Almaz-Antej vállalattal.

A lista, amelynek nyilvánosságra hozatalát már egy jó hónappal ezelőttre ígérték, azokat a büntető intézkedések sújtotta egyéneket és vállalatokat sorolja fel, akikre és amelyekre a kongresszus által júliusban elfogadott, majd Donald Trump elnök által aláírt szankciós törvény vonatkozik.

A listán szerepel például a már korábban is szankciókkal sújtott Rosztyeh állami vállalat, amely automata lőfegyvereket gyárt, a hadianyagokat előállító Molot-Oruzsje, vagy a repülőgépeket, köztük vadászbombázókat gyártó Szuhoj Vállalat. Szankciókkal sújtják mások mellett az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SZVR), a katonai hírszerzést (GRU), vagy például Szergej Csemezovot, a Roszoboronekszport korábbi és a Rosztyeh jelenlegi vezetőjét.

A szankciós törvénycsomagot – amely Iránra és Észak-Koreára vonatkozó büntető intézkedéseket is tartalmaz – júliusban az amerikai kongresszus arra hivatkozva fogadta el, hogy Oroszország katonai agressziót követett el Ukrajnában és Szíriában, valamint tavaly beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A szankciók jövő év januárjának végén lépnek életbe.

A listát nyilvánosságra hozó külügyi közlemény figyelmeztet más országokat és más vállalatokat is, hogy amerikai szankciókra számíthatnak, amennyiben a listán szereplő vállalatokkal vagy egyénekkel bármiféle üzleti kapcsolatban állnak.

Mivel a szóban forgó listát nem az előírt határidőig, október 1-ig hozták nyilvánosságra, hanem jelentős késéssel, megszólalt Rex Tillerson külügyminiszter is, aki a késedelmet engedélyezte. Közölte: az amerikai kormány meg akarta vizsgálni, hogy a szankciós lista mennyiben sérti az amerikai üzleti szférát, valamint az Egyesült Államok szövetségeseinek üzleti érdekeit. Törökország ugyanis rakétavédelmi rendszert vásárol az Almaz-Antejtől, Szaúd-Arábia pedig nemrégiben kötött fegyvervásárlási megállapodást Moszkvában.

Az amerikai diplomácia vezetője nem reagált sem Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, sem Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteki moszkvai nyilatkozatára. A szóvivő és az orosz politikus az új szankciós listára reagált, amelyből a The New York Times című lap pénteken reggel részleteket közölt.

Az orosz reakciókról bővebben

Moszkvát aggasztja azokról az orosz hadiipari vállalatokról összeállított lista, amelyek az új amerikai szankciók hatálya alá estek, és a listát az Oroszországgal szembeni ellenséges megnyilvánulások visszhangjaként értékeli.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy „nem időszerű” ellenlépéseket mérlegelni az új amerikai szankciós listával kapcsolatban, hiszen az általa felsoroltak jó részét már ma is sújtják az Egyesült Államok által bevezetett büntetőintézkedések.

A diplomata ugyanakkor mégsem zárta ki az ellenintézkedések lehetőségét, mert a januárban hatályba lépő szankciós törvény értelmében az Egyesült Államok lehetőséget kap arra, hogy a „területen kívüli” és „illegitim” amerikai szankciókat harmadik országok olyan természetes és jogi személyei ellen alkalmazza, akik a jogszabály rugalmas megfogalmazása értelmében „jelentős tranzakciókat” bonyolítanak le a felsorolt orosz cégekkel.

Ez nem más, mint egy arra irányuló kísérlet, hogy más országok üzleti életét az amerikai érdekek túszául ejtsék, s hogy a politikai és gazdasági elrettentés politikáját gyakorolják”

– fogalmazott Rjabkov, aki ugyanakkor leszögezte, hogy Moszkva ettől függetlenül a kétoldalú kapcsolatok normalizálására törekszik Washingtonnal. (Szergej Lavrov, az orosz diplomáciai tárca vezetője pénteken fogadta a Moszkvába a hónap elején megérkezett új amerikai nagykövetet, Jon Huntsmant, akitől a Kreml a diplomáciai viszony jelentős javítását várja.)

Vlagyimir Gutyejev, az orosz parlament alsóháza hadiipari bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az új amerikai szankciókban „a tisztességtelen verseny” szándéka nyilvánul meg, és azok részét képezik az orosz gazdasági és műszaki fejlődés feltartóztatásának. Mint mondta, a büntetőintézkedéseket az egyenlő feltételek mellett egyre kevésbé konkurenciaképes amerikai hadiipari szektor lobbizásának eredményeként fogadták el Washingtonban.

Gutyejev úgy vélekedett, hogy az új szankciók hatása a védelem területén aktív vállalatokra nézve csekély lesz az elmúlt évek „importhelyettesítő” intézkedéseinek köszönhetően. A Sberbank CIB pénteken közzétett elemzése szerint a gazdasági büntetőintézkedések negatívan befolyásolják majd az orosz autó- és repülőgépipart.

Roman Romanyenko volt űrhajós, orosz képviselő a lehetséges orosz ellenlépésekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Moszkva korlátozhatja az amerikaiakkal a világűrben folytatott együttműködést, ami érzékenyen érintheti Washingtont. (Az űrhajózásra és űrkutatásra az amerikai szankciók tudatosan nem térnek ki.)

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »