Amerika kiszámíthatatlansága aggasztja Oroszországot

Donald Trump amerikai elnök megválasztásával Oroszország akár meg is kaphatta volna, amit akar, majdnem egy év távlatából azonban a moszkvai külpolitikai közösség több aggodalomra okot adó jelet lát, mint győzelmet.

Orosz és az országhoz közel álló külföldi tisztviselők egyaránt aggodalmukat fejezték ki egy, a héten a Kreml által rendezett összejövetelen amiatt, hogy a kiszámíthatatlan, katonailag vállalkozó szellemű szuperhatalom szerepét – melyet 2014 óta Oroszország töltött be – mostantól az Egyesült Államok játssza.

A Szocsiban megrendezett Valdaj Klub-konferencián résztvevő jelenlegi és korábbi politikai döntéshozók szerint Oroszország befolyása a washingtoni vitákra, nem utolsósorban pedig a sérült diplomáciai kapcsolat helyreállítására, mára teljesen semmivé lett. Egy tisztviselő elmondása szerint a tavalyi amerikai elnökválasztáson történt állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos hivatalos vizsgálat miatt az orosz diplomatákkal szóba sem állnak Washingtonban.

„Oroszország Amerika belső politikai vitáinak szimbóluma lett, ráadásul éppen abban a pillanatban, amikor az Egyesült Államok a világ legnagyobb bizonytalansági faktorává vált” – fogalmazott Fyodor Lukyanov vezető moszkvai külpolitikai elemző. „Senki nem tud olyan zavarokat okozni, mint az Egyesült Államok” – tette hozzá.

A tehetetlenség érzése

Mint Lukyanov kifejtette, az orosz vezetőket ezért egy rövid, optimizmussal áthatott időszakot – azaz a Trump beiktatása utáni heteket – kivéve zavartság, nyugtalanság és tehetetlenség-érzet kerítette hatalmába. Mindeközben Moszkva „igyekszik felhagyni a kockázatos játékokkal”: Szíriában például a katonai vezetők az aktív konfliktusból történő kilépést sürgetik, az ukrán konfliktus kapcsán pedig ENSZ-békefenntartókat küldenének a Donyec-medencébe.

A Valdaj Klub éves jelentése szinte csak az orosz figyelmeztetésekkel volt tele egy potenciális, szuperhatalmak közti háború veszélyéről, amelyet a kisebb országokban folyó események válthatnak ki. Ilyen például a Koreai-félsziget konfliktusa.

Persze ezek az aggodalmak nem bizonyulnak elegendőnek ahhoz, hogy Oroszország nosztalgiával emlékezzen Barack Obama ex-elnökre, vagy bánja, hogy Hillary Clinton elvesztette a 2016-os amerikai elnökválasztást. Szergej Kislyak korábbi washingtoni orosz nagykövet ennek kapcsán így fogalmazott: „Oroszország nem fogad az amerikai elnökjelöltekre. Nem vagyunk naivak. Tudjuk, hogy az Egyesült Államok olyan, mint egy Supertanker: hosszú időbe telik egy teljes fordulat”.

Trump „kényszerítése”

Mások nem fogalmaztak ennyire nyersen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter például azt mondta, hogy Trump továbbra is helyes dolgokat akar tenni Oroszországgal kapcsolatban, azonban egy merev intézmény megköti a kezét.

Korábban két amerikai külügyminisztériumi tisztviselő zárt ülésen dicsérte az erős amerikai intézményeket és a „felnőtteket” a Trump-adminisztrációban, akik korlátozzák az elnök „rossz ösztöneit”, egy orosz tisztviselő azonban ezt úgy látta, mint egy, a választási eredmény megtagadására tett összeesküvési kísérletet.

A tisztviselő szerint – aki a republikánusokat és a demokratákat ugyanazon párt két szárnyának írta le, amely egy elit érdekeit védi – ez a politikai tehetetlenség nem egy erős dolog.

„Mégis, Oroszországnak nincs más választása, mint hogy továbbra is törekszik a megbékélésre a Nyugattal” – mondta Andrey Kortunov, az orosz nemzetközi ügyek tanácsának főigazgatója. „A választ Oroszország adhatja meg, nem pedig az Egyesült Államok” – tette hozzá.

Nem lesz „második Brezsnyev”

Vlagyimir Putyin elnök – aki hivatalosan tagadta kormányának beavatkozását az amerikai választásokba – „nem akar második Brezsnyev lenni”, ha újra megválasztják – mondta Kortunov, utalva a volt szovjet vezetőre, Leonyid Brezsnyevre, akinek hosszú, 1964 és 1982 közötti uralma gazdasági stagnáláshoz vezetett.

Igenis szükséges például az európai beruházásokba történő bekapcsolódás, amely biztosan elősegítené a külpolitika változását. Ugyanakkor Kortunov szerint a változás iránti érdeklődés attól függ, hogy mennyire érzi biztonságban magát a Kreml vezetése – ebben pedig az Egyesült Államok döntő szerepet játszik.

„A Kreml vezetői most számolják össze a veszteségeket, amit az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás és ennek következményei okoztak. A kiszámíthatatlanság miatti aggodalom most tör a felszínre, és azt hiszem, az orosz vezetés egy kicsit fél ettől” – mondta Angela Stent, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora, korábbi diplomata.

Putyin is felszólalt a Valdaj Klub többnapos rendezvényének utolsó panelbeszélgetésén, ahol többek között arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kész új nukleáris és nem nukleáris fegyvereket kifejleszteni arra válaszul, ha más államok is így tennének. Az intelem egyértelműen az Egyesült Államoknak szólt.

Az orosz elnök ugyanakkor védelmébe vette Donald Trump amerikai elnököt, azt hangoztatva, hogy hivatali partnerét tiszteletben kell tartani, mert mandátumát demokratikus úton nyerte el. Véleménye szerint Trump azért kiszámíthatatlan, mert nem hagyják betartani választási ígéreteit. Tovább a teljes cikkre

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »