Kitekintő.hu

Észak-Korea lassan elveszíti legnagyobb szövetségesét

epa06218938 A photo released by the North Korean Central News Agency (KCNA), the state news agency of North Korea, shows North Korean Supreme Leader Kim Jong-un delivering a speech in Pyongyang, North Korea, 21 September 2017 (issued 22 September 2017). The North Korean leader released a statement on the day vowing to make US President Donald J. Trump 'pay dearly' for threatening North Korea in remarks he made during the 72nd United Nations General Assembly held in New York, USA. President Trump, during the assembly on 19 September 2017, vowed to 'totally destroy' North Korea if it posed threats to the USA and its allies. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az évtizedek óta tartó, Peking és Phenjan közötti stratégiai kapcsolat egyre inkább erőltetetté és feszültté válik.

Kim Tae-hyo, a szöuli Szonggjungvan Egyetem politológus professzora szerint a hanyatlás biztos jele Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdai üzenete Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Az állami média szerint a diktátor „sok sikert” kívánt ugyan a kínai államfőnek a következő ötéves mandátumához, a hangneme azonban kevésbé volt szívélyes, mint a korábbi hasonló gratuláció alkalmával.

„Mikor Hszi-t először nevezték ki a tisztségre öt évvel ezelőtt, Phenjan egy hat mondat hosszúságú gratuláló üzenetet küldött, amely olyan kifejezéseket tartalmazott, mint a kölcsönös vezetés ereje, barátság és testvériség. Ezúttal az üzenet csak négy mondat volt, és nem említette a testvériséget vagy a barátságot” – fejtette ki Kim Tae-hyo.

Kína rendszeresen vonakodott eleget tenni a (főként) amerikai követeléseknek, hogy szankciókkal próbálja megzabolázni Észak-Koreát, a világ második legnagyobb gazdasága azonban mostanra látszólag egyre inkább hajlandónak mutatkozik erre.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un beszédet mond Phenjanban, 2017. szeptember 21-én. EPA/KCNA

Kína már felfüggesztette az Észak-Koreából származó jelentős vas-, ólom- és tengeriélelmiszer-importját, miután februárban már leállította a szénimportot is. Az ázsiai szuperhatalom legutóbbi büntetőintézkedései pedig valóban jelentősnek tűntek: a szankciók ugyanis megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. Ezek a korlátozások azért érinthetik érzékenyen az országot, mert harmadik legfontosabb exportcikke – a feketeszén és az ásványi anyagok után – tavaly a textiláru volt. A textil 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

A legfrissebb adatok az év első kilenc hónapjában 3,7 százalékos éves növekedést mutattak a kétoldalú kereskedelemben, szemben a korábbi, hat hónapra vonatkozó 10,5 százalékkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A kínaiak egyre inkább felismerik, hogy Észak-Korea nukleáris programja károsítja Ázsia egészének biztonságát” – mondta Cseng Xiaohe, a pekingi Renmin Egyetem professzora.

„A feszültség Hszi és Kim között nem új keletű dolog. Kim hatalomra kerülése óta a kétoldalú kapcsolatokat rendellenes módon a gazdasági és a politikai szolidaritás hiánya jellemezte” – tette hozzá.

Kim Tae-hyo ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Peking egyenesen csalódott volt, mikor 2001-ben Kim Dzsong Un lett a rezsim vezetője. „A kínai döntéshozók úgy vélik, hogy a kollektív vezetés jobban működne a Kim által jelenleg gyakorolt diktatúra helyett” – magyarázta.

Az elszigetelt uralkodó megszabadult apja, Kim Jong Il számos támogatójától, és ebben a hónapban tovább erősítette a politikai hatalmát azáltal, hogy beemelte húgát a pártvezetésbe. Tovább

„Kim kormányzási stílusa is különbözik az apjáétól, akit még érdekeltek a nemzetközi tárgyalások, és soha nem irányított volna észak-koreai rakétákat Washington felé” – mondta a dél-koreai professzor. A jelenlegi Kim azonban nem mutat vágyat a diplomáciai tárgyalásokra.

Friss cikkünk: Mattis: az USA nem akar háborúzni Észak-Koreával

Forrás: CNBC / Kitekintő

Exit mobile version