Kína felfüggeszti az észak-koreai szén importját

A Phenjan ellen elrendelt ENSZ-szankciók teljesítése jegyében Kína február 19-i hatállyal felfüggeszti teljes szénimportját Észak-Koreából – közölte honlapján szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium.

A minisztérium azt nem közölte, miért függesztik fel az összes szállítást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség múlt héten azt jelentette, hogy egy csaknem 1 millió dollár értékű észak-koreai szénszállítmányt visszautasítottak a kelet-kínai Vencsu kikötőjében. Az elutasítás egy héttel azután történt, hogy Phenjan középes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, Donald Trump amerikai elnök január 20-i beiktatása óta első ízben kihívást intézve a nemzetközi közösséghez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea 45 atombombányi alapanyagot halmozott fel

Kína tavaly áprilisban egyszer már bejelentette, hogy a szankciók betartása érdekében felfüggeszti észak-koreai szénimportját, mindazonáltal hozzátette, hogy kivételeket tesz „a lakosság jólléte” érdekében, és nem korlátozta a nukleáris, illetve rakétakísérletekkel nem kapcsolatos szállításokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november végén elfogadott határozatában szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat, válaszul a szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantásra.

A 2321-es számú BT-határozatnak az a célja, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek pénzügyileg lehetővé tennék atomfegyverprogramjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta – 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette – az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét, valamint megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint embert pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére tavaly Phenjan Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt. Az Észak-Koreából érkező kínai (nem lignitjellegű) szénimport tavaly 22,48 millió tonna volt, 14,5 százalékkal több, mint 2015-ben.

Szakértők úgy vélik, hogy Kína az egyetlen ország, amely nyomást gyakorolhatna Észak-Koreára. Kína, amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere, elítélte ugyan a szeptemberi észak-koreai fegyverkísérletet és hozzájárult az újabb szankciókhoz, a pekingi kormány azonban mostanáig nem mutatta jelét annak, hogy hathatósabban fel kívánna lépni Phenjannal szemben.

Január elején például felújította az észak-koreai szén importját, felfüggesztve azt a tilalmat, amelyet december elején rendelt el az Észak-Koreával szemben hozott újabb nemzetközi szankciók keretében.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken a G20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésen ismét azt kérte kínai kollégájától, Vang Jitől, hogy Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a múlt vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »