Szeptembertől Észak-Korea elveszíti legjelentősebb kereskedelmi partnerét

Kína bejelentette hétfőn, hogy az észak-koreai rakétakísérletek miatt kivetett legújabb ENSZ-szankcióknak megfelelően három hét múlva leállítja a szén, a vasérc és más áruk importját Észak-Koreából.

Kína – amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi partnere – eddig egyrészt azért nem büntette túl szigorúan Phenjant, mert attól fél, hogy ennek hatására összeomolhat a sztálinista rendszer, másrészt a legnagyobb árat fizeti az összes ország közül, ha betartja a büntetőintézkedéseket.

Vang Ji kínai külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy országa ezek ellenére támogatta a Biztonsági Tanácsban az augusztus 5-ei határozatot, és a nemzetközi atomsorompó-rendszer, valamint a térségbeli béke és stabilitás védelme érdekében maradéktalanul be is fogja azt tartani.

A kínai vámügynökség szerint az ország szeptember 5. után nem importál szenet, vasat, vasércet, ólmot és ólomércet, valamint halat és más tengeri ételeket Észak-Koreából.

Kína büntetésképpen már februárban leállította a szénimportot Észak-Koreából, de a teljes kereskedelem nőtt azóta a két ország között. Emiatt vádolta meg Donald Trump amerikai elnök Pekinget azzal júliusban, hogy nem használja a gazdasági kényszerítőeszközt az észak-koreai nukleáris és fegyverprogram leállítása érdekében.

Az új szankciók nyomán Phenjan évi egymilliárd dollár (több mint 255 milliárd forint) exportbevételtől eshet el. A 2371-es számú határozat 2006 óta a nyolcadik hasonló. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de Phenjant eddig nem sikerült megfékezni.

Kapcsolódó cikkünk: Gazdasági hátrányai ellenére Kína elkötelezett az észak-koreai szankciók ügyében

Forrás: MTI/AP/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek