A hatalom csúcsára ért Észak-Korea titokzatos hercegnője

Nagy port kavart Észak-Koreában, hogy Kim Dzsongun vezető néhány nappal ezelőtt bejelentette: beemeli húgát, Kim Jodzsongot a pártvezetésbe, aki ezáltal a politikai bizottság póttagja lett. De mit is lehet tudni Kim Jodzsongról?

Kim Dzsongun a Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülése előtt mondott beszédet szombaton – még Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetei előtt -, ahol az állami média szerint a bonyolult nemzetközi helyzetet taglalta. Azonban személyi változások is történtek: Kim húga a politikai bizottság póttagja lett. A testületben Kim Kjonghit, a nagynénjüket váltja, aki befolyásos politikus volt Kim Dzsongil életében.

A póttagság azt jelenti, hogy Jodzsong részt vehet és felszólalhat a vitákban, a szervezet politikai és szakpolitikai döntéshozatala folyamán azonban nem szavazhat.

A döntés több szempontból is szokatlan: Kim Dzsongun egyrészt tart a saját családtagjaitól, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára, másrészt ő a második nő, aki ilyen magasra jutott a férfiak uralta diktatúrában.

Kicsoda Kim Jodzsong?

A hölgy nagyon ritkán mutatkozott nyilvánosság előtt 2010-ig, mikor is részt vett egy pártkonferencián. Azóta számos politikai szerepben tetszelgett, azonban az ismertséget az hozta meg számára, hogy 2014-ben propaganda- és agitációs ügyekért felelős osztályvezető-helyettes lett a Koreai Munkáspártban, azaz jelenleg az ő feladata bátyjának népszerűsítése. A 20-as évei végén járó Kim Jodzsong gyakran kísérte a testvérét a különböző „tereprendezési utakra”, valamint más politikai eseményekre.

Csakúgy mint bátyja, állítólag egy svájci iskolában tanult 1996 és 2000 között, és elképzelhető, hogy visszatérése után a Kim Ir Szen Egyetem diákjaként számítástechnikát tanult.

Kim Jodzsong legutóbb idén januárban került a hírekbe, amikor az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma feketelistára tette, több más kommunista vezetővel egyetemben, akiket „súlyos jogsértések” elkövetésével vádoltak.

„Nemkívánatos” családtagok

Nem mindenki volt ilyen szerencsés a Kim dinasztiában, az elmúlt években ugyanis kivégezték azokat a közvetlen családtagokat, akik fenyegetést jelentettek a rezsimre nézve. Ilyen volt például Kim Dzsongnam, az ország hajdani vezetőjének legidősebb fia, a mostani vezető bátyja, akit idén februárban, Kuala Lumpurban, a nemzetközi repülőtéren mérgezett meg a malajziai hatóságok szerint két észak-koreai női ügynök. Dzsongnam korábban nyilvánosan szólalt fel a család diktatórikus uralkodása ellen.

Csang Szongthek pedig a vezető nagybátyja, mentora, illetve évekig személyes tanácsadója volt. Csang az észak-koreai politika egyik kulcsembere volt, egészen 2013 végéig, amikor letartóztatták és kivégezték. Sokak szerint belső hatalmi harcok áldozata lett, de a legvalószínűbbnek tűnő álláspont az, hogy azért végezték ki, mert a Kínában végrehajtott pénzügyi reformokat akarta megvalósítani.

Forrás: CNBC / Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »