Erdogan lemondatta az ankarai polgármestert is

Bejelentette lemondását Melih Gökcek, Ankara 1994 óta hivatalban lévő polgármestere hétfőn. A 68 éves politikus a leghosszabb ideje hivatalban lévő török polgármester, és egyike a három polgármesternek, aki mindeddig ellenállt Recep Tayyip Erdogan államfő lemondást sürgető felszólításainak. A 2019-es választások közeledtével az elnök igyekszik megerősíteni hatalmát és megújítani a párt sorait.

„Szombaton összehívom a városi tanácsot, elbúcsúzom a tanácstag barátaimtól és benyújtom a lemondásomat” – írta Twitter-oldalán Gökcek, miután az elnöki palotában találkozott Erdogan államfővel.

Erdogan a múlt héten világosan értésére adta, hogy eleget kell tennie felszólításának.

„Ami szükséges, azt gyorsan meg kell tenni” – jelentette ki, figyelmeztetve, hogy pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megteszi a szükséges intézkedéseket azokkal szemben, akik nem fogadják el az utasításait.

Ankara, 2017. október 1. A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2017. október 1-jén. (MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

Ankara, 2017. október 1.
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2017. október 1-jén. (MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

Bursa polgármestere, Recep Altepe szintén hétfőn jelentette be lemondását, Balikesir polgármestere, Edip Ugur pedig nyilatkozatot tett közzé a lehetséges lemondásáról. Isztambul polgármestere, Kadir Topbas szeptemberben jelentette be lemondását 13 hivatalban töltött év után.

Törökországban 2019 márciusában tartják az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti és elnökválasztást, de túl nagy izgalom nem várható, hiszen idén májusban Recep Tayyip Erdogan török államfő került a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élére is, ami a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás következtében vált lehetségessé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »