Idén már nem lesz új alkotmánya Szerbiának

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások részeként 2017 végéig meg kellett volna születnie az új szerb alkotmánynak, ám erre már nem kerül sor az idén – hangzott el kedden egy belgrádi konferencián, amelynek az alkotmánymódosítás és az EU-csatlakozás kapcsolata állt a középpontjában.

Tanja Miscevic, a csatlakozási tárgyalásokat folytató szerb küldöttség vezetője rámutatott, a 2006-ban elfogadott szerb alaptörvénynek mindazon pontjai változtatásra szorulnak, amelyek már a megszületésekor is problémásak voltak. Ilyen téma az igazságügyi rendszer, az emberi jogok kérdése, de az is, hogy a szerb alkotmány preambulumában Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen részeként szerepel, holott Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét. Belgrád azóta sem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét, továbbra is saját déli, albánok lakta tartományának tekinti a területet.

Aleksandar Vucic államfő néhány hónapja kezdeményezett nemzeti konzultációt Koszovó helyzetéről, és a várakozások szerint a konzultáció eredménye hatással lesz arra, hogyan változik meg az alkotmány szövege.

A szerb politikai vezetés két évvel ezelőtt tett ígéretet arra, hogy megváltoztatja az alkotmányt, ám ez idén már biztosan nem történik meg. A keddi konferencián elhangzott, hogy a teljes módosításra most nem lenne lehetőség, így várhatóan két részletben változik meg az alaptörvény: először az igazságügyi rendszerre, a bírák és ügyészek kinevezésére vonatkozó részt cserélik le, később pedig a politikai rendszerre vonatkozó részt. Ez utóbbiban kaphat helyet annak rögzítése, hogy a köztársasági elnököt az állampolgárok vagy a parlamenti képviselők válasszák-e meg ezentúl, ahogyan annak is, hogy a parlamenti képviselők számát 250-ről 150-re csökkentsék.

Tanja Miscevic kijelentette: a módosítás üteme nem is annyira fontos, sokkal lényegesebb, hogy mi kerül bele az új alaptörvénybe, ezért nem kell semmit elkapkodni. A jelenleg hatályos alaptörvény 2006-os elfogadásakor éppen azért érte súlyos bírálat az ország vezetését, mert sietve, sok hiányosság felett szemet hunyva fogadta el az alkotmányt.

Kapcsolódó cikkünk: Amerikai nyomásgyakorlásnak tekinti Szerbia Brian Hoyt Yee kijelentését

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »