Tajani: senki sem fogja támogatni Katalónia függetlenségét

Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét – jelentette ki az Európai Parlament elnöke a spanyol Cope rádiónak nyilatkozva csütörtökön.

„Egyedül lesznek, senki sem fogja támogatni a katalán kormányt ebben az irányban” – fogalmazott Antonio Tajani hangsúlyozva, hogy Európa a párbeszéd mellett van, de Katalónia ügyét „spanyol problémának” tekintik. Véleménye szerint a spanyol jogi és alkotmányos keretek között kell keresni a megoldást. „Jó lenne, ha a katalán kormány nem hirdetné ki a függetlenséget, mert senki sem lesz Katalónia függetlensége mellett, Európában senki sem fogadhatja el Katalónia függetlenségét” – mondta az európai politikus.

Antonio Tajani az észak-spanyolországi Ovideoban tartózkodik, ahol átveszi a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat, amelyet az együttműködés kategóriában idén az Európai Uniónak ítélt a zsűri.

A díjra utalva az EP-elnöke a csütörtök reggel készült interjúban azt is mondta: Brüsszelből üzenik a katalánoknak, hogy az együttműködés a legfontosabb, és van még idejük korábbi véleményük megváltoztatására delelőtt 10 óráig.

Carles Puigdemont katalán elnök nem sokkal 10 óra után nyilvánosságra került levelében viszont azt írta Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek: a katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány „továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást”.

A spanyol kormány válasza szerint a katalán elnök nem tett eleget a felszólításnak, hogy tisztázza: kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét vagy sem, és állítsa helyre az alkotmányos rendet Katalóniában, ezért Madrid folytatja az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárást. Szombaton rendkívüli kormányülésen döntenek a következő lépésekről.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »