Indul az EU-csúcs, lesz miről beszélni

Elsősorban az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások állását értékelik a ma kezdődő kétnapos találkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben. A bennmaradó tagországok vezetői most döntenek arról, hogy hozzájárulnak-e a britek és az EU jövőbeli kapcsolatairól szóló egyeztetések megkezdéséhez.

A csütörtöki ülés délutáni megnyitását követően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek az uniós vezetők, akiket ezután Jüri Ratas, az EU tanácsának soros elnökséget betöltő Észtország kormányfője fog tájékoztatni az előző csúcsértekezleten elfogadott döntések végrehajtásának állásáról.

Az első munkaülésen a migráció külső dimenziójával, az Afrikából Európába tartó emberáradat fékezéséhez szükséges pénzügyi támogatásokkal, az unió biztonság- és védelempolitikájával, illetve a digitalizációval foglalkoznak majd a résztvevők.

Ezután munkavacsora következik, amelynek a külpolitikai kérdések lesznek a középpontjában, az előzetes tájékoztatás szerint elsősorban az észak-koreai, az iráni és a törökországi helyzetről lesz szó. Emmanuel Macron francia elnök a jövőbeli uniós szabadkereskedelmi megállapodásokról, Theresa May brit kormányfő pedig a Brexit-tárgyalások állásáról fog beszélni, megpróbálva meggyőzni kollégáit, hogy járuljanak hozzá másnap az egyeztetések második szakaszának megkezdéséhez.

Pénteken informális munkareggelit tartanak: a téma az a munkaterv lesz, melyet Donald Tusk, az állam-, illetve kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke állított össze a következő két évre.

Az utolsó napirendi pont megtárgyalásán Theresa May már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagországok vezetői, akik ekkor döntik el, szerintük megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések a brit kiválás legfőbb kérdéseiről – az ír-északír határellenőrzésről, a pénzügyi kötelezettségek rendezéséről és az állampolgárok jogairól – ahhoz, hogy továbbléphessenek az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatának, kereskedelmi viszonyának kérdésére. A szakértők az eddigi nyilatkozatok alapján egyöntetűen úgy vélik, hogy ez most még nem fog megtörténni.

Jüri Ratas végezetül tájékoztatni fogja kollégáit a jelenleg Londonban működő, de költözni kényszerülő uniós ügynökségek új székhelyéről szóló vita állásáról.

Theresa May üzent a külföldi EU-polgároknak

A brit miniszterelnök szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

May csütörtökön nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniába áttelepült több mint 3 millió külföldi EU-polgárhoz, megígérve nekik, hogy a brit kormány „áramvonalas”, digitális eljárási procedúrát dolgoz ki számukra a letelepedett státus megszerzéséhez, és e fejlesztési munka minden mozzanatába őket is szervezetten bevonja.

A Downing Street által csütörtök hajnalban közzétett nyílt levélben May nyomatékosan megerősítette: a brit kormány azt akarja, hogy a külföldi EU-állampolgárok családjukkal együtt Nagy-Britanniában maradjanak, mert nagyon nagyra tartja a brit gazdasághoz, a társadalmi és a kulturális élethez nyújtott hozzájárulásukat.

A brit miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy London az EU-val folytatott tárgyalásokon a külföldi EU-állampolgárok sorsát saját alkupozíciójának erősítésére használná. „A folyamat kezdete után többen is ezzel vádoltak bennünket, de semmi sem állhatna távolabb az igazságtól” – fogalmazott nyílt levelében Theresa May.

London korábban is többször jelezte, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok maradását szeretné a Brexit után. A brit kormány által kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, letelepedett jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat.

Csütörtöki nyílt levelében Theresa May közölte: a letelepedett jogi státus megszerzéséhez szükséges eljárás kidolgozásához a brit kormány „felhasználói csoportot” hoz létre, amelyben – műszaki és jogi szakértők mellett – a külföldi EU-állampolgárok képviselői is helyet kapnak majd. E munkacsoport rendszeresen összeül, biztosítva, hogy a fejlesztési munka áttekinthető legyen, és megfelelően igazodjon a rendszer jövőbeli használóinak igényeihez.

Theresa May megerősítette azt is, hogy a brit kormány viszonosságot vár el az Európai Unióban maradó 27 többi tagország részéről. May szerint a 27 országban élő brit állampolgárokat is aggasztják a brit EU-tagság megszűnése után őket érintő potenciális eljárásjogi változások. London ezt rendszeresen felveti az EU-partnereknek a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon, és szoros együttműködést kíván folytatni a többi EU-tagállammal annak érdekében, hogy a brit állampolgárok esetében alkalmazott jövőbeni eljárásrend ugyanolyan „áramvonalas” legyen, mint amilyet a brit kormány dolgoz ki – olvasható a levélben.

Theresa May szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az EU-országokban élő több mint egymillió brit jogosultságainak jövőbeni érvényesítéséről „már karnyújtásnyira van” a megállapodás az uniós partnerekkel.

A brit miniszterelnök a nyílt levélben hangsúlyozta: bízik abban, hogy az erről folyó tárgyalásokat a következő hetekben sikerül lezárni. Hozzátette: a nagy-britanniai letelepedési jogosultság megszerzésének költségei „a lehető legalacsonyabbak lesznek”.

A Downing Street a nyílt levelet eljuttatja a többi 27 EU-tagállam londoni nagykövetségeinek is. Theresa May a levél közzétételét a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcsértekezlet elé időzítette.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a jelenlegi tárgyalási szakasz minap lezárult ötödik fordulója után kijelentette: érzéklet ugyan „friss lendületet” a tárgyalások menetében, de a jelenlegi körülmények közepette még nem tudja javasolni a mostani EU-csúcs résztvevőinek a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdését. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »