Clinton nekiment Trumpnak az észak-koreai válság ügyében

Az Észak-Koreával való háború kirobbantásával „fennhéjázóan” fenyegetni „veszélyes és rövidlátó” – jelentette ki szerdán Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt szöuli látogatásán, ahol burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök korábbi megnyilvánulásait.

Clinton, aki Donald Trumppal szemben maradt alul a 2016-os amerikai elnökválasztáson, sürgette az Egyesült Államok kormányát, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az Észak-Koreát övező feszült helyzettel összefüggésben. „Semmi szükség arra, hogy (Észak-Koreával szemben) harciasak és agresszívak legyünk” – mondta Clinton egy szöuli fórumon. Hangsúlyozta: nagyobb nyomásgyakorlásra és diplomáciára van szükség ahhoz, hogy Phenjant tárgyalásra bírják.

Phenjan és Washington között az átlagosnál is jobban megromlottak a kapcsolatok, miután Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egymást sértegette és fenyegette a kommunista rezsim atomfegyvertesztjei és rakétakísérletei nyomán.

Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában ráadásul „kicsi rakétás embernek” nevezte Kim Dzsong Unt, Phenjan válaszul pedig „elmebajosnak” titulálta az amerikai államfőt.

Clinton – anélkül hogy nevén nevezte volna – bírálta az amerikai elnököt azért, mert Twitteren sértegette Phenjant. Mint mondta, ezek a megnyilvánulások Észak-Korea javát szolgálták, nem az Egyesült Államokét.

A Twitter-üzenetekkel kapcsolatban Clinton hozzátette: megnehezítik az esetleges tárgyalásokat Phenjannal, pedig Washingtonnak azon kéne „szakadatlanul és kitartóan” dolgoznia, hogy a Koreai-félszigetet övező válság összes érintett felét a párbeszéd útjára terelje.

  • Korábban írtuk:

Clinton Kínáról is szót ejtett

Mint fogalmazott, Pekingnek sokkal egyenesebb hozzáállást kéne tanúsítania a Phenjannal szembeni szankciók végrehajtásának érdekében. Emellett bírálta Kína megtorló intézkedéseit az ázsiai óriással üzletelő dél-koreai cégek ellen, amiket azután hoztak, hogy az Egyesült Államok – az észak-koreai rakétafenyegetés miatt – THAAD rakétaelhárító rendszereket telepített Dél-Koreába. Mint mondta, a rakétarendszer telepítése elkerülhető lett volna, ha Peking jobb munkát végez Észak-Korea féken tartásában.

Dél-Korea és az Egyesült Államok tavaly júliusban állapodott meg először egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. Kína többször tiltakozott diplomáciai úton a THAAD-rendszer dél-koreai telepítése ellen, és Oroszország is sérelmezte, hogy a THAAD-rendszerek telepítése miatt felborul a térségbeli katonai egyensúly.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek