Többezres tömeg tüntet a kijevi parlament előtt

Több ellenzéki ukrán párt és társadalmi szervezet támogatói kezdtek egységes tüntetést kedden a kijevi parlament előtt a politikai reformok folytatásáért.

A 112.ua hírportál közlése szerint a megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök Új Erők Mozgalma néven létrehozott pártja kezdeményezte, de csatlakozott a megmozduláshoz több ellenzéki parlamenti párt, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics), Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, továbbá a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) aktivistái is részt vesznek a demonstráción.

A tüntetők fő követelései:

  • a parlamenti mentelmi jog megszüntetése,
  • korrupcióellenes bíróság felállítása,
  • valamint a parlamenti választási rendszer megváltoztatása.

Sajtójelentések szerint délig több mint négyezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt. A hatóságok rendkívüli erőkkel vonultak ki, az ukrán főváros központjában mintegy 3 és fél ezer rendfenntartó – zömében nemzeti gárdista – teljesít szolgálatot.

A belvárosban korlátozták a forgalmat, a kormánynegyed utcáit – ahol a parlament a kormány és az elnöki hivatal épülete van – lezárták. Közvetlenül a parlamentet mintegy félezer gárdista védi. A demonstráció szervezői mintegy tízezer tüntetőt várnak a parlament épülete elé.

A demonstráció miatt Andrij Parubij házelnök felfüggesztette a parlamenti frakciók közötti egyeztető ülést a törvényhozás e heti plenáris napirendjéről. Kedden az előzetes tervek szerint egyébként a parlamentnek második olvasásban kellene tárgyalnia a Donyec-medencei szakadár területeknek az Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, első olvasásban már megszavazott törvényt.

Szaakasvili – aki szeptember 10-én hívei gyűrűjében áttörve az ukrán határőrségen szeptember 10-én gyalog ment át Lengyelországból Ukrajnába – már előre jelezte, hogy október 17-én visszatér Kijevbe híveivel az általa szükségesnek ítélt ukrajnai reformok ügyében. A politikus 2004 és 2013 között volt Georgia államfője. 2013-ban távozott – gyakorlatilag száműzetésbe – külföldre, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, 2016 novemberéig pedig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el.

Szaakasvili és Porosenko elnök között azonban megromlott a viszony, ami ahhoz vezetett, hogy a georgiai politikus tavaly novemberben lemondott tisztségéről, majd új pártot alapított, amely főként előrehozott választásokat akar kikényszeríteni Ukrajnában.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »