Vasárnap háborús övezetté válhat Irak északi része

Fuád Maszúm iraki államfő pénteken a kurd autonóm területen található észak-iraki Szuleimáníja városába utazott, hogy ott átadja az iraki autonóm Kurdisztán vezetésének Bagdad ultimátumát a Kirkukkal kapcsolatos helyzet rendezésére vonatkozóan – tájékoztatott a Rudau kurd televízió pénteken.

A televíziós csatorna értesülései szerint a Haider al-Abádi iraki kormányfő vezette kormány a rendezésre vonatkozó, hat követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adott időt.

Az egyik legfőbb pont szerint Bagdad követeli Nadzsm ad-Din Karím kirkuki kormányzó leváltását, akinek elmozdítását azután szavazta meg az iraki parlament, hogy az olajban gazdag tartomány ideiglenes tanácsa úgy döntött: Bagdad ellenkezése ellenére a tartomány területén is megtartják a kurdok függetlenségi népszavazását szeptember 25-én.

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő - forrás: MTI

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő – forrás: MTI

Az ultimátum értelmében ezenkívül az iraki Kurdisztán hadseregének, a pesmerga tagjainak át kell adniuk az iraki kormányerőknek a Kirkuk kormányzóság azonos nevű székhelyének repülőtere, a K-1 nevű légibázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és be kell szolgáltatniuk az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől szerzett hadizsákmányukat.

A pesmerga főparancsnoksága csütörtökön elutasította a bagdadi központi vezetéssel szövetséges, többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) követelését állásai feladására Kirkuk tartományban – közölte Dzsaafar Sejk Musztafa, a kurd erők egyik parancsnoka. Elmondta: a kurd erők válaszul megerősítették katonai jelenlétüket a térségben, elkerülendő – mint fogalmazott – a helyzet elmérgesedését.

Nem támad, csak tisztogat az iraki haderő Kirkukban

A Rudau beszámolójában nem tért ki arra, hogy milyen intézkedések követhetik Bagdad részéről azt, ha Erbíl megtagadja az iraki kormány követeléseinek teljesítését.

A kurd televízió által közölteket az iraki elnöki hivatal még nem erősítette meg. Az ultimátum hírét egyelőre sem Bagdad, sem Erbíl nem kommentálta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »