Moody’s: csökkent a kötvénykibocsátás a globális magánvállalati szektorban

Jelentősen csökkent a kötvénykibocsátási érték az idei harmadik negyedévben a globális magánvállalati szektorban a Moody’ Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett összesítése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a globális vállalati kötvénypiacon az elmúlt negyedévben 1003 milliárd dollárnyi új kötvény jelent meg, 4 százalékkal kevesebb, mint az idei második negyedben és 7 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakban mért kibocsátási értéknél.

A Moody’s adatai szerint a fejlett ipari gazdaságok vállalati szektorának kötvénykibocsátási értéke éves összevetésben 5 százalékkal csökkent a szeptemberrel zárult negyedévben, jóllehet az év első felében még erőteljes volt a kibocsátási aktivitás.

Észak-Amerikában a pénzügyi szektoron kívüli vállalatok új kötvénykibocsátásának értéke 4 százalékkal emelkedett ugyan, de a pénzügyi szektor által piacra vitt új adósság értéke 7 százalékkal visszaesett a tavalyi harmadik negyedévhez mérve. Európában még meredekebben, 16 százalékkal csökkent a vállalati kötvénypiacokon megjelent új kötvényállomány értéke éves összehasonlításban. A pénzügyi szektoron kívüli európai cégek 21 százalékkal, a pénzügyi vállalatok 8 százalékkal kevesebb új kötvényt értékesítettek a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban.

A globális feltörekvő térség vállalati szektorának összesített kötvénykibocsátási értéke 347 milliárd dollár volt az elmúlt három hónapban, 12 százalékkal kevesebb, mint 2016 harmadik negyedében.

A Moody’s elemzői szerint a feltörekvő térség legnagyobb elsődleges piacán, Kínában tapasztalható hozamemelkedés továbbra is korlátozza a fejlődő országcsoport nem pénzügyi vállalati szektorainak kötvénykibocsátását, amelynek értéke 18 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Londoni iparági elemzők szerint jelentősen lassult az idei év első felében az egyesülési és felvásárlási tevékenység (M&A) is a globális vállalati szektorban, nem utolsósorban a geopolitikai kockázatok miatt.

A világ egyik legnagyobb vállalati jogi tanácsadó cégcsoportja, a Clifford Chance minap Londonban bemutatott féléves összegzése szerint 2017 első felében 24 százalékkal csökkent értéken számolva a globális M&A-aktivitás a tavalyi év második feléhez mérve.

A világgazdasági átlagon belül kirívó az amerikai M&A-piac zsugorodása: a ház adatai szerint az amerikai vállalati szektorban az idei első hat hónapban 34 százalékkal 627 milliárd dollárra csökkent az egyesülési és felvásárlási tranzakciók értéke. A megaügyletek száma is visszaesett: mindössze egy amerikai M&A-tranzakció értéke haladta meg a 25 milliárd dollárt.

A Clifford Chance tanulmánya szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben 31 százalékkal 277 milliárd dollárra esett vissza fél év alatt a vállalati M&A-ügyletek értéke.

A ház kimutatása szerint a világgazdaság legnagyobb erőcentrumai közül egyedül Európa mutatott élénkülést: az európai M&A-piaci tranzakciók értéke az idei év első felében 8 százalékkal 463 milliárd dollárra emelkedett.

A globális M&A-lendület lanyhulását a cég londoni elemzői elsősorban azzal magyarázták, hogy sok multinacionális cég egyelőre kivár, és figyeli a „geopolitikai káosz” fejleményeiről érkező hírfolyamot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »