Trump a kongresszusra bízza a döntést az iráni atomprogram ügyében

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak írásbeli igazolását, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az elnök szerint Irán  nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá ezt a dokumentumot, pénteken – helyi idő szerint a kora délutáni órákban – azonban el is utasította az esedékes aláírást.

Az elnök ezáltal  a kongresszus elé  utalta a döntést: a törvényhozóknak kell korrigálniuk a szerinte rossz megállapodást.

Donald Trump döntése  nem okozott meglepetést, az elnök ugyanis az elmúlt hetekben többször is hangoztatta, hogy Irán az atomprogram leállítását célzó többhatalmi megállapodás “szellemiségét” nem tartotta tiszteletben.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Európa másképp látja

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken.

A főképviselő  utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást. A dokumentum nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan – húzta alá Mogherini Donald Trump amerikai elnök beszédére reagálva.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »