Jövőre parlamenti választásokat tartanak Thaiföldön

A jövő év novemberében parlamenti választásokat tartanak Thaiföldön – jelentette be Prajuth Csan-ocsa thai kormányfő kedden egy bangkoki sajtótájékoztatón.

Eddig ez volt a legpontosabb dátum, amelyet a katonai junta vezetője megadott azóta, hogy a hadsereg 2014-ben puccsal átvette a hatalmat a délkelet-ázsiai országban. A miniszterelnök elmondta, hogy a választások napját 2018 júniusában hozzák nyilvánosságra.

A katonai junta eddig legalább kétszer jelentette be, hogy választásokat tartanak Thaiföldön, majd alkotmányos és biztonsági aggályokra hivatkozva visszakozott.

Tavaly augusztusban a kormányfő megígérte, hogy az új alkotmány elfogadása esetén 2017-ben sor kerül a választásokra. Sokan ezért tettek ikszet az igen mellé – hiába. Azonban a módosított alaptörvénynek köszönhetően a hadsereg felhatalmazást kapott a miniszterelnök választás nélküli kinevezésére, illetve arra, hogy szenátorokat delegáljon a törvényhozásba.

Prajuth a múlt héten felkereste Donald Trump amerikai elnököt a washingtoni Fehér Házban; a találkozó végén kiadott közleményben pedig szavát adta, hogy 2018-ban végre sor kerül a választásokra. A thai kormányfő ezt követően újból megpróbált visszatáncolni, és egy washingtoni thai csoportnak, majd a médiának is azt mondta: mindössze annyit ígért, hogy 2018-ban bejelenti a választások időpontját. A fejetlenséget látva a junta bírálói követelték a miniszterelnöktől, hogy tartsa be az amerikai elnöknek adott szavát.

A hadsereg eddig kétszer folyamodott államcsínyhez: először 2006-ban, amikor Thakszin Sinavatra kormányát buktatta meg, majd 2014-ben Thakszin Sinavatra húgát, Jinglak Sinavatrát kényszerítette távozásra. Az elmúlt években Sinavatráék újra és újra magukhoz ragadták a hatalmat a választásokon, és szakértők szerint az újbóli kormányra kerülésüktől való félelem jelentős szerepet játszik a voksolás halogatásában.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »