Még nincs vége a moszuli offenzívának

Az iraki kormányerők szerdán újból összecsaptak az Iszlám Állam (IÁ) harcosaival az észak-iraki nagyváros, Moszul óvárosi részén napokkal Bagdad bejelentése után, amely szerint sikerült győzelmet aratni a dzsihadisták fölött a városban.

Az iraki kormányerők tagjai helyi idő szerint kedd éjfél előtt nem sokkal keveredtek tűzpárbajba a terrorszervezet harcosaival, és az összecsapások szerdán is folytatódtak – közölték helyi lakosok a Reuters brit hírügynökséggel telefonon.

A szemtanúk beszámolója szerint a nap folyamán a hadsereg helikopterei bombázták az óvárost, amely fölött sűrű füstoszlopok voltak láthatóak, azt azonban a lakosok nem tudták megmondani, hogy ezek a bombázások, vagy az IÁ robbanószerkezeteiből szálltak-e fel.

A két nappal ezelőtti győzelem bejelentése ellenére továbbra is háborús körülmények között élünk” – mondta az egyik lakos. Egy másik szemtanú szerint a robbanások fél kilométeres körzetben rázták meg a környéket.

Egy iraki katonai illetékes szerint a jelenlegi harcok a várost a dzsihadistáktól „megtisztító hadművelet” részei. Az Irakban tartózkodó Stephen Townsend amerikai altábornagy szerint akár több száz dzsihadista lehet még Moszulban. „Még nem tisztítottunk meg minden épületet a városban”, amelyben még akadnak elrejtett robbanószerkezetek, valamint ellentámadások is előfordulnak – közölte Townsend.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció – amely az iraki kormányerőket támogatta Moszul visszafoglalásában  – keddi beszámolója szerint légiereje három nagyobb csapást hajtott végre az IÁ harcosok Moszul környéki állásai ellen, amelyben a dzsihadisták több fegyvere, köztük számos géppuskája és RPG-rakétavetője is megsemmisült.

Közben az iraki biztonsági erők sikeresen visszaverték a várostól délre található al-Dzsaran falu elleni támadást, amelyet az IÁ indított a Moszultól délnyugatra található sivatagos területekről – közölte egy helyi harcos.

Szerdán egy rendőr meghalt, két másik ember pedig megsebesült egy másik déli faluban a biztonsági erők tagjai és a dzsihadisták között kitört összecsapásban. Az IÁ harcosai múlt hét óta ostromolják a falut, amelynek azóta több mint 75 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. Megfigyelők szerint a terrorszervezet gerillahadviselére kezd áttérni azután, hogy az iraki kormányerők fokozatosan szabadítják fel az IÁ által 2014-ben elfoglalt nyugat- és észak-szíriai területeket.

Elemzők szerint a kormány Moszul felett aratott győzelme ismét kiélezheti a szunnita és síita muszlim közösség közötti ellentéteket: a Bagdadtól délre fekvő el-Iszkanderíja városában a héten 28 szunnita muszlim vallású polgári lakost raboltak el, akik közül húszat később holtan találtak meg. A rendőrség által őrizetbe vett gyanúsítottak azt állították, hogy az Aszaib al-Hak nevű iraki síita milícia tagjai, amely szintén részt vesz az IÁ elleni harcokban. A milícia szóvivőjének közlése szerint a fegyveres csoport vezetőinek nem volt tudomásuk erről az incidensről.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »