Itt az osztrákok hét pontja: milyen EU-ról álmodnak?

Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár, aki egy bécsi vitaesten hétfőn többek között a monetáris unió és a méltányos adóztatás megvalósítását, a bér- és szociális dömping elleni küzdelmet, az európai értékek védelmét, valamint a migráció terheinek elosztását említette.

„Az utóbbi években Ausztriában túl nagyot kortyoltunk a populizmusból, és a hazai bulvárújságok szalagcímei fontosabbak voltak annál a próbálkozásnál, hogy komolyan vehető szerepet játsszunk Európa színpadán” – fogalmazott a kancellár.

Kern méltatta az eseményen szintén részt vevő Franz Vranitzky egykori kancellárt, valamint a nemrég elhunyt külügyminisztert, Alois Mockot, és együtt említette őket Helmut Kohl egykori német kancellárral. Kern Vranitzky-ről, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egykori elnökéről azt mondta, hogy „neki sikerült a helyénvaló dolgot népszerűvé tennie és a nagyobb egészhez való tartozás üzenetét közvetítenie az osztrákok felé”.

Kern beszédében elsősorban az unió átalakítását szorgalmazta, melyet hét pontban fogalmazott meg:

  • a gazdasági és valutaunió megvalósítását,
  • az uniós államok adópolitikájának koordinálását,
  • kiállt a méltányos adóztatás mellett, és az adóparadicsomok, valamint a nagyvállalatoknak biztosított kedvezmények ellen foglalt állást,
  • szorgalmazta, hogy az uniós államokban egymáshoz hasonlatos jóléti szint valósuljon meg,
  • kiállt az igazságos kereskedelmi politika, valamint
  • az európai értékek védelme mellett, melyben meglátása szerint a liberalizmus és a demokrácia elválaszthatatlan egymástól,
  • rövid távú megoldásként említette a külső határok határozott védelmét, és a menekültútvonalak ellenőrzését.

Kern az uniót az eredeti valójához vezetné vissza. Mint fogalmazott: meg kell újítani a biztonság és a jólét ígéretét. „Cselekvő és védelmező Európát kell építeni, amely a béke, a biztonság, a közös jólét és az igazságosság színtere” – mondta.

„Az értékeinket és az érdekeinket csak közösen tudjuk képviselni” – hangsúlyozta Kern, aki szerint egy régiónak sem sikerült a demokráciát, a gazdasági dinamikát és a szociális igazságosságot olyan sikeresen egyesítenie, mint Európának.

A kancellár úgy vélte: a jelen generáció feladata, hogy ezt az egyedülálló társadalmi modellt a megváltozott globális feltételek között kiépítse és továbbfejlessze. Minderre szerinte a legnagyobb fenyegetést a politikai egoizmus jelenti, amely az erősebb jogát politikai eljárásmóddá emeli – mind európai, mind globális méretekben egyaránt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »