Kampányüzemmódba kapcsolt Németország

Teljes foglalkoztatottságot és a képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvényt ígér az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Horst Seehofer bajor kormányfő vezette Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a szeptemberi szövetségi parlamenti választásra készített programjában, amelyet hétfőn mutattak be.

Angela Merkel a CDU és a CSU vezetőségének együttes berlini ülése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy a teljes foglalkoztatottságnak megfelelő 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát 2025-re kell elérni.  Arról is gondoskodni kell, hogy a német vállalatok által teremtett munkahelyeket mind betöltsék, ezért a következő ciklusban törvényt kell alkotni a képzett munkavállalók bevándorlásáról – mondta a CDU elnöke.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy teljes az egyetértés a két párt között, azonban a CSU a közös választási program mellett elkészít egy úgynevezett Bajorország tervet, amelyben az is szerepel, hogy be kell vezetni a menedékkérők befogadásának felső határát.

Az együttes vezetőségi ülésen ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott közös programból kiemelte: a CDU/CSU a migráció és a menekültek ügyében elsősorban a kiváltó okok megszüntetésére összepontosít. Ezt jelzi többek között, hogy a program szerint a védelempolitikára fordított minden egyes euró plusz forráshoz hozzá kell tenni még egy eurót, amely a nemzetközi fejlesztési együttműködést szolgálja.

A program egy úgynevezett Marshall-terv összeállítását is előirányozza Afrika fejlődésének támogatására. A terv részeként afrikai beruházásokra ösztönzik a német vállalatokat, hogy megnyíljon az élhető jövő lehetősége a kontinens fiataljainak, és ne kelljen elvándorolniuk hazájukból – húzta alá Horst Seehofer, hozzátéve, hogy mindez sokkal több a „klasszikus fejlesztési segélyezésnél”, az afrikai államok gazdasági szerkezetének átalakítását, modernizálását célozza.

A CDU/CSU az EU-n belül továbbra is a migrációs válság európai megoldását szorgalmazza, a külső határok biztosítását tartja a legfontosabbnak, mert nem lehet örökké fenntartani a schengeni belső határok ellenőrzését. A közös program így nagyon erőteljes választ jelent a 2015-ben elmélyült migrációs válságra – mondta Horst Seehofer.

A menedékkérők befogadásának 200 ezer fős felső határával kapcsolatban megjegyezte, hogy az érkezők számát tekintve az ügynek az idén „jogi értelemben nincs jelentősége”. Angela Merkel jelezte, hogy a CDU továbbra is elutasítja felső határ intézményét. Aláhúzta: „megfelelő és nagyon jó eszköztár” jött létre a migráció irányítására és az illegális migráció visszaszorítására, és a CDU egyetért a testvérpárttal abban, hogy nem fordulhat elő többé mindaz, ami 2015-ben megtörtént a menekültválságban.

Közös meggyőződés az is, hogy együtt kell működni az EU szomszédságával, ezért alakít ki az EU afrikai országokkal úgynevezett migrációs partnerségi együttműködést. Az Afrika fejlődését támogató törekvésekről szólva kiemelte: a programban a „Marshall-terv Afrikával” koncepció szerepel, ami fejlesztéspolitikai szemléletváltást jelez, azt mutatja, hogy nem csupán Afrikáért kell dolgozni, hanem Afrikával együtt – mondta Merkel.

A képzett munkavállalók bevándorlásával kapcsolatban mindkét pártelnök kiemelte, hogy kevéssé ismertek, de igen jók a nyugat-balkáni térséggel szerzett tapasztalatok. A régió országait átsorolták az úgynevezett biztonságos származási országok közé, és ezzel feltartóztatták a  beáramlást a menekültügyi rendszerbe, ezzel együtt lehetőséget adtak arra, hogy a térségben élők legálisan belépjenek a munkaerőpiacra. A tervezett törvény ezen a gondolaton alapul, a már meglévő szabályokat szervezi egységes rendszerré, amelynek legfőbb elve, hogy bevándorolhat Németországba, aki igazolja, hogy lesz munkája és eltartja magát.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országok állampolgáraira vonatkozó törvény a szociális juttatások megszerzését célzó bevándorlás megakadályozását is szolgálja. A közös választási program kiemelt témái közé tartozik a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció.

A CDU/CSU célja, hogy a kutatás-fejlesztési kiadásokat a hazai össztermék (GDP) arányában a jelenlegi 3 százalékról 3,5 százalékra emeljék, és valamennyi oktatási intézményt bekapcsolják a szélessávú internet hálózatába. A programban a többi között az úgynevezett nemzeti digitális tanács felállítása is szerepel, amelynek révén  pártpolitikai oldalakon átívelő összefogással lehet tenni a digitalizáció lehetőségeinek kihasználásáért.

A Németországért, amelyben jól és szívesen élünk című, 78 oldalas program előirányoz egy több mint 15 milliárd eurós adócsökkentő csomagot, a családi pótlék gyermekenkénti évi 300 eurós emelését, egy gyermekenként és évenként 1200 eurós új családi otthontámogatási forma bevezetését, 1,5 millió lakás felépítését a lakbéremelkedés feltartóztatására, és azt is, hogy rögzíteni kell a gyermekek jogait az alaptörvényben. Külön alfejezet szól arról, hogy az EU értékközösség, amelyben minden tagnak tiszteletben kell tartania demokrácia, a jogállamiság, a vallásszabadság és az emberi jogok alapértékeit.

Szintén külön alfejezetben tárgyalják, hogy a német-francia együttműködésnek továbbra is az „Európa motorja”, az uniós integráció előmozdítója szerepét kell betöltenie. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a pártszövetség nyitott a francia javaslatokra, például az euróövezeti valutaalap létrehozásának gondolatára.

A programban azt is hangsúlyozzák, hogy Németország kiáll a NATO mellett, de azt is szorgalmazza, hogy az EU erősítse meg védelmi képességeit – hozzátették, hogy változatlanul elutasítják a NATO-partner Törökország uniós csatlakozását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »