Montenegró nem lelkesedik a szerb elnök vámuniós javaslatáért

Nem reális egy olyan nyugat-balkáni vámunió és közös piac létrehozása, amilyet a szerb elnök javasolt – jelentette ki parlamenti felszólalásában Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök szerdán Podgoricában.

A podgoricai közszolgálati televízió (RTCG) honlapjának beszámolója szerint a montenegrói kormányfő emlékeztetett arra, hogy országa öt évvel ezelőtt kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és Podgorica az uniós egységes piachoz kíván tartozni. Úgy fogalmazott: az év elején ugyan különböző elképzelések jelentek meg arról, hogy hogyan is folytatódik majd a Nyugat-Balkán európai integrációja, a magas szintű politikai tárgyalások során egyértelművé vált, hogy nem lehet a térségben olyan közös vám- és kereskedelmi politikát létrehozni, amely harmadik országokkal létesítene kapcsolatot. Éppen ezért nem reális Aleksandar Vucic szerb elnök elképzelése – szögezte le.

Dusko Markovic reményének adott hangot, hogy a Podgorica és Brüsszel közötti csatlakozási tárgyalások még kormánya megbízatásának 2020-as vége előtt befejeződnek. Hozzáfűzte, erre utalt Johannes Hahn uniós bővítési biztos is egy közleményében, amelyben arról számolt be, hogy az Európai Unióhoz a 2019-2024-es időszakban csatlakozhatnak újabb tagországok.

Aleksandar Vucic februárban – még miniszterelnökként – jelentette be, hogy a nyugat-balkáni régió országait érintő szabadkereskedelmi térséget, valamint vámuniót kezdeményez. Mint mondta: a javaslat a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodáson (CEFTA) belül jönne létre, a Nyugat-Balkánt érintené, és hozzájárulna a gazdaság fellendítéséhez. Indoklása szerint jelenleg a bevételek 7 százalékától esik el az ország azért, mert a teherautók nagyon sokat várakoznak a határokon. Szerinte a változtatásokkal 2-3 óra alá lehet csökkenteni a várakozást, és ez vonzó lehet a befektetők számára is.

A nyugat-balkáni országok közül Horvátország már az Európai Unió teljes jogú tagja, Montenegróval és Szerbiával már folynak a csatlakozási tárgyalások, Macedónia 2005, Albánia 2014 óta tagjelölt, Bosznia-Hercegovina 2016-ban adta be csatlakozási kérelmét, Koszovóval pedig aláírták a stabilizációs és társulási megállapodást.

Kapcsolódó anyagunk: Júniusban felveszik Montenegrót a NATO-ba

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »