Újra szavaznak az olaszok, 111 városnak kell még polgármester

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz a mérleg nyelve a balközép kormánypártok és a jobbközép ellenzék versenyében száztizenegy olaszországi városban az időközi helyhatósági választások második fordulójában vasárnap ott, ahol a két héttel ezelőtt egyik jelölt sem szerzett ötven százalék feletti támogatottságot.

Több mint 4,3 millió olasz szavazót várnak az urnákhoz reggel héttől este tizenegy óráig. Száztizenegy olyan városban kell új polgármestert választani, ahol a június 11-i első fordulóban egyik jelölt sem tudott elegendő szavazatot szerezni. A mostani fordulóban a győzelemhez elegendő lesz az egyszerű többség.

Ahogyan már az első fordulóban is történt, a kampány csendes volt, a pártvezetők alig hallatták szavukat a szavazók bizalomvesztésétől és távolmaradásától tartva, pedig a helyhatósági választások a legutolsó belpolitikai tesztnek számítanak a legkésőbb jövő tavasszal esedékes olasz parlamenti választások előtt.

A voksolás 15 ezer lakosnál nagyobb városokat érint: közöttük három – a liguriai Genova, az abruzzói L’Aquila és a calabriai Catanzaro – tartományi székhely, tizenkilenc pedig megyeszékhely, vagyis Alessandria, Asti, Belluno, Como, Gorizia, La Spezia, Lecce, Lodi, Lucca, Monza, Oristano, Padova, Parma, Piacenza, Pistoia, Rieti, Taranto, Trapani és Verona.

A városok többségében a két héttel ezelőtt legtöbb szavazatot kapott jobbközép és balközép jelölt méri össze erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Matteo Salvini vezette Északi Liga alkotta  jobbközép szövetség a városok többségében az első helyről indul sarkában a balközép Demokrata Párt (PD) vezette koalíció jelöltjével. Az ellenzéki M5S kilenc jelöltje jutott tovább a második fordulóba, de a piemonti Asti kivételével minden nagyobb városban távol maradtak a versenytől, így az M5S szavazói lesznek a mérleg nyelve a jobbközép és balközép polgármesterjelöltek megmérettetésében.

Várakozás előzi meg az eredményeket a baloldali hagyományú Genova városában, ahol most először az Északi Liga jelöltje áll nyerésre. Veronában az Északi Liga két jelöltje versenyez egymással. Matteo Renzi PD-főtitkár, volt miniszterelnök szülőföldjén Toszkánában a PD több városban is vesztésre áll.

Az első fordulóban az akkor szavazásra jogosult több mint 9 millió olasz 60,7 százaléka járult az urnákhoz. A 2012-es helyhatósági választások első fordulójában 66,8 volt a részvételi arány, a tavalyi időközi választásokon 62,1 százalék.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »